Nieuws
428786
Nieuws

Levensecht en grimmig spannend

Filmrecensie: The jungle book

Vergeet wat je weet. Dat is misschien wel het beste advies bij het kijken naar John Favreau’s nieuwe live-action versie van The jungle book. De gelijknamige animatiefilm uit 1967 - de laatste die onder leiding van Oom Walt zelf tot stand kwam - groeide uit tot een Disney-klassieker. Toch kiest Favreau zijn eigen koers.

Ook deze nieuwe verfilming is natuurlijk schatplichtig aan het werk van schrijver Rudyard Kipling (1865-1936). Mowgli (Neel Sethi), een verweesd mensenkind dat onder het wakend oog van de zwarte panter Bagheera opgroeit in het oerwoud, is in deze nieuwe versie van The jungle book van vlees en bloed. Dat geldt niet voor de dieren om hem heen. Die komen - net als het oerwoud - stuk voor stuk uit de computer. Al zou je dat beslist niet zeggen,

Dat we al die levensecht ogende beesten met mensenstemmen horen praten, werpt misschien even een obstakel op. Ze spreken trouwens alleen Engels, want een Nederlands gesproken versie is niet vervaardigd. Dat heeft dan als voordeel dat iedereen kan genieten van Bill Murray als de beer Baloo, Scarlett Johansson als de even verleidelijke als verraderlijke python Kaa en Idris als de moordzuchtige tijger Shere Khan.

De film krijgt een leeftijdsadvies mee van 12 jaar en ouder en dat zegt iets over de aanpak van de regisseur, die zijn naam vooral vestigde met zijn Iron Man-films. Want hoewel Jon Favreau met jazzy liedjes als The bare necessities en I wanna be like you op een lichtvoetige manier aanhaakt bij de getekende versie, is zijn jungle-avontuur aanzienlijk grimmiger. Met oogstrelende beelden in 3D trekt hij ons het oerwoud in, waar hij naast komische momenten vooral ook effectief de spanning erin houdt.