428852
Buitenland

Autoriteiten gaan niet uit van terrorisme

Dodental schietpartij Las Vegas stijgt naar 59

Las Vegas - Bij de schietpartij op de wereldberoemde Strip in Las Vegas zijn zeker 59 doden en 527 gewonden gevallen. Daarvan zijn er twaalf in levensgevaar.

Dat maakte de politie in de stad bekend. Sommige slachtoffers liepen schotwonden op, terwijl anderen gewond raakten terwijl ze probeerden te vluchten.

De lokale sheriff, Joseph Lombardo, zei op een persconferentie dat nog eens achttien wapens, explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in een huis in Mesquite. De 64-jarige schutter Stephen Paddock kocht in 2015 een woning in die kleine plaats, die vlakbij de grens met Arizona ligt.

Lombardo stelde ook dat de politie zich opmaakt om een tweede huis te doorzoeken in Nevada. Ook dat pand wordt in verband gebracht met de schutter. Het is nog onduidelijk of die inval al heeft plaatsgevonden. Hij zei verder dat ammoniumnitraat, een grondstof voor explosieven, is aangetroffen in de wagen van Paddock.

De sheriff vertelde dat de schutter ,,een apparaat dat vergelijkbaar is met een hamer'' gebruikte om ramen in te slaan in een hotelkamer, zodat hij naar buiten kon schieten. De politie trof later zestien vuurwapens aan in die ruimte, waar Paddock zich van het leven had beroofd. Aan sommige van die wapens leek te zijn gesleuteld, zodat ze als automatische wapens gebruikt konden worden.

De winkel Guns & Guitars in Mesquite liet weten dat Paddock een klant was. Hij voldeed volgens de onderneming aan alle eisen om wapens te kunnen kopen. Eigenaar Chris Sullivan zei nooit enige aanwijzing te hebben gehad dat Paddock labiel was.

Motief onduidelijk

Over zijn motief bestaat nog onduidelijkheid. ,,Hij was een rijke kerel die graag videopoker speelde en het leuk vond om cruisereizen te maken”, zei de verblufte broer van de vermeende schutter eerder tegen verslaggevers. ,,Hij heeft zijn wapen nog nooit getrokken. Dit is onbegrijpelijk.”

De vader van de schutter was volgens Amerikaanse media een beruchte bankovervaller. Hij belandde zelfs op de lijst met meest gezochte criminelen van de landelijke politiedienst FBI. Dat gebeurde nadat Benjamin Hoskins Paddock in de jaren zestig ontsnapte uit de gevangenis. De FBI omschreef Paddock destijds als een ,,psychopaat'' die naar verluidt zelfmoordneigingen had.

De vermoedelijke schutter is gedood. Hij zat in een hotelkamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay-hotel toen hij het vuur opende op een massa mensen. De dader handelde alleen. Het gaat om de dodelijkste schietpartij in de historie van de Verenigde Staten.

IS claimt aanslag

De federale politie FBI laat weten dat er geen relatie is tussen de dader en een internationale terroristische organisatie. IS claimde de schietpartij. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA vindt het te vroeg om conclusies te trekken. De politie heeft inmiddels bevestigd dat het de 64-jarige Stephen Paddock is, inwoner van Las Vegas. Zijn partner Mary Lou Danley, naar wie de politie op zoek was, is gevonden en wordt ondervraagd.

Acht van de zwaargewonde patiënten ondergingen meteen na aankomst een spoedoperatie wegens ernstige schotwonden. Het is nog niet bekend hoeveel zwaargewonden in kritieke toestand in andere ziekenhuizen zijn opgenomen. De plaatselijke autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen bloed te komen doneren.

Geschoten op de Strip

De schutter opende eind van de avond (plaatselijke tijd) vanuit het hotel het vuur op het driedaags countryfestival Route 91 Harvest bij de beroemde Strip van Las Vegas bij het Mandalay Hotel en Casino.

LEES OOK: Verslaggever Telegraaf rent voor zijn leven

Er zouden duizenden bezoekers zijn geweest op het moment van de schietpartij. De schutter nam het publiek vanuit het hotel onder vuur met automatische wapens, meldden Twitter-gebruikers die de politieradio afluisterden.

Medeleven Trump

President Donald Trump heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij sprak van een daad die louter was ingegeven door het kwaad. Woensdag zal hij Las Vegas bezoeken.

Honderden schoten

Bezoekers van het festival zouden honderden schoten hebben gehoord. Tussen de salvo’s viel telkens een stilte, vermoedelijk om het vuurwapen te herladen.

De politie drukt mensen op het hart uit de buurt te blijven en geen live beelden van de inzet van politie-eenheden te verspreiden.

LEES OOK: Marc en Angela uit Rosmalen: ’Zagen mensen huilend op straat’

Ooggetuigen maakten melding van een groot aantal schoten, die te horen waren op filmpjes die mensen tijdens het concert maakten.

Beelden op social media tonen dat er chaos uitbrak vlak na de schietpartij. Gewonden werden in privé-auto’s naar ziekenhuizen afgevoerd.

Luchthaven Vegas tijdelijk dicht

De internationale luchthaven McCarran was tijdelijk gesloten na de schietpartij in de gokstad. Inmiddels is het deels heropend. Enkele vluchten zijn hervat, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen. Inkomende vluchten werden naar andere vliegvelden omgeleid. In een bericht op Twitter raadt de luchthaven reizigers aan bij hun maatschappij na te gaan of en wanneer hun vlucht doorgaat.

BEKIJK: Ooggetuige Las Vegas: ’Het was totale paniek’

Facebook opent crisispagina

Mensen in Las Vegas kunnen op Facebook aangeven dat ze veilig zijn. De site heeft een Safety Check geopend, waarmee mensen hun vrienden met één druk op de knop gerust kunnen stellen.

Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop ’ik ben veilig’ klikken. Er gaat dan automatisch een melding naar alle vrienden van die gebruikers. De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij aanslagen in Londen, Manchester, Berlijn, Parijs, München, Nice en Turkije.

Country-concert was uitverkocht

Toen de schoten klonken tijdens de laatste dag van Route 91 Harvest, een openluchtfestival met tientallen artiesten, stond op het hoofdpodium de 40-jarige populaire countryzanger Jason Aldean. Er ontstond veel paniek. Aldean liet later weten in orde te zijn.

LEES OOK: Jeffrey Wammes was dichtbij de plek des onheils

Bent u in Las Vegas dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze whatsapp tiplijn 0031613650952.