Nieuws/Buitenland
429157
Buitenland

Planeet in ander stelsel al in 1917 gemeten

WASHINGTON - We weten tegenwoordig dat er ook buiten ons zonnestelsel planeten zijn, maar nu blijkt dat de eerste 'exoplaneet' al in 1917 is gemeten. Het werd alleen niet gezien en herkend. Sterrenkundigen hebben dat ontdekt. Ze schrijven erover in het wetenschappelijk tijdschrift New Astronomy Reviews.

Het spoor van de planeet is gevonden rond de zogeheten Ster van Van Maanen. Dat is een ster die de Nederlander Adriaan van Maanen in 1917 heeft ontdekt. Een collega had datzelfde jaar het licht van de ster vastgelegd op een glazen plaat, als een soort foto. Toen de wetenschappers heel goed naar de oude meting keken, zagen ze plotseling kleine lijntjes. Het licht van de ster viel eventjes niet op de glasplaat, doordat het werd tegengehouden, vrijwel zeker door een planeet of een rots. Onverwacht en ongelofelijk, noemen de wetenschappers de meting.

Het is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. In de archieven liggen ongeveer een kwart miljoen oude glasplaten van sterren. Ook daarop zijn misschien sporen van planeten te vinden.

De eerste exoplaneet werd in 1992 gevonden. Sindsdien hebben moderne ruimtetelescopen ongeveer 2000 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt.