Nieuws/Buitenland
429163
Buitenland

Herplaatsing vluchtelingen veel te traag

Straatsburg - Het herplaatsen van vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland naar andere EU-landen loopt ver achter op de gestelde doelstellingen. Tot nu toe zijn 1145 migranten naar andere EU-landen herplaatst waar hun asielaanvraag wordt verwerkt, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie dinsdag publiceerde.

In Griekenland alleen al zouden tussen de 35.000 en 40.000 personen in aanmerking komen voor deze herplaatsingen. Brussel roept de EU-landen dan ook op om actie te ondernemen om de ,,dringende humanitaire situatie'' in het land te verlichten, en om te voorkomen dat de situatie in Italië verslechtert. Hier loopt de toestroom van migranten op.

Nederland heeft vijftig mensen opgenomen uit Italië en 48 uit Griekenland. Acht EU-landen, waaronder voornamelijk Oost-Europese staten, hebben nog geen enkele migrant over laten komen. Frankrijk heeft tot nu toe de meeste migranten herplaatst: 137 uit Italië en 242 uit Griekenland.

Naast dit herplaatsingssysteem heeft Europa ook beloofd zogenoemde erkende vluchtelingen, die recht hebben op internationale bescherming, uit vluchtelingenkampen te halen en op te nemen in Europa. De teller staat tot nu toe op 5677 opnames.

Europa en Turkije maakten in maart afspraken om vluchtelingen die de oversteek maken naar Griekse eilanden terug te sturen naar Turkije. Voor elke teruggestuurde vluchteling is Europa bereid een Syriër uit een Turks opvangkamp op te nemen. Sinds dit systeem op 4 april in werking trad, zijn er 37 Syriërs herplaatst naar Duitsland, elf naar Finland en 31 naar Nederland.