Nieuws/Buitenland
429164
Buitenland

Brussel maant Grieken om grensbewaking

STRAATSBURG - Griekenland moet meer doen om de Europese buitengrenzen beter te bewaken. Het opgestelde actieplan van de Grieken is goed en er is vooruitgang geboekt, maar het is nog onvoldoende, meent de Europese Commissie in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Voor 26 april moet Athene met meer informatie komen. Zo moet Griekenland onder meer met tijdschema's preciseren wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd en is er een gebrek aan informatie over welke autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de plannen.

Door de gebrekkige controle, opvang en registratie van vluchtelingen door Griekenland staat 'Schengen' onder druk. Binnen de 26 aangesloten landen kan zonder paspoort van land naar land worden gereisd. Maar om de stroom migranten die via Griekenland en de Balkanlanden naar Europa trokken in te dammen, hebben Oostenrijk en Duitsland interne grenscontroles ingevoerd. Die situatie mag maar een bepaalde tijd duren en daarom maant Brussel Griekenland de boel te verbeteren zodat 'Schengen' voor het einde van het jaar weer normaal functioneert.