Nieuws
429181
Nieuws

Ruim half miljoen opgehaald bij sponsorloop 'Lopen voor Lyme'

Afgelopen zaterdag was het zover: meer dan 1250 wandelaars en hardlopers zetten zich rondom het Henschotermeer in Woudenberg in voor Nederlandse chronisch Lymepatiënten.

Ik heb de chronische ziekte van Lyme. Vaak een ‘ondergeschoven kind’, ‘het lulletje roze water van de ziektes’ en  ‘het zwarte schaap van de ernstige ziektes’ genoemd. Maar afgelopen zaterdag was er helemaal niks zwart, lullig of ondergeschoven aan de ziekte. Chronische Lyme stond volop in de spotlights.

'Er móet iets veranderen'

Het RTL Nieuws besteedde in hun half acht journaal aandacht aan Lopen voor Lyme. RTV Utrecht zond elk uur een korte reportage uit over de dag. Vrouw.nl maakte een aangrijpend filmpje over een deelnemend team, lokale media schreven over de teams uit hun omgeving die mee deden, Emile Roemer ( voormalig chronisch Lymepatiënt) sprak na de finish de menigte toe.

En bovenal: de 1250 lopers die zich inzetten voor hun teams zorgden ervoor dat 9 april een dag was waarop er een statement is gemaakt: chronische Lyme is een gigantisch probleem en er móet iets veranderen in de Nederlandse zorg.

Vlak voor de finish betrad fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, Emile Roemer, het podium om te vertellen over zijn elf maanden ervaring met chronisch Lyme. Hij vertelde dat de chronische ziekte van Lyme meer erkenning verdient en riep chronisch Lymepatiënten op om te blijven strijden voor erkenning en herkenning van de ziekte.

Direct na de feestelijke finish werd de definitieve eindstand bekend gemaakt:  €527.463 euro.. Meer dan een half miljoen! Ik ben er nog steeds stil van. Het geld dat is opgehaald gaat rechtstreeks naar de 86 chronisch Lymepatiënten waar een team voor deelnam. Het is en blijft bizar en wrang dat een evenement zoals Lopen voor Lyme nodig is.Beleid

Het geld dat is opgehaald gaat niet naar een lekkere vakantie of een nieuw bankstel. Er is geld ingezameld voor aanpassingen in huis, behandelingen in het buitenland, bloedonderzoeken bij gespecialiseerde laboratoriums, aangepaste voeding en ga zo maar door. Allemaal dingen die niet vergoed worden door de zorgverzekeraars, gemeentes en de overheid.

Want, zo zeggen de gemeentes; aanpassingen in huis zijn veel te langdurig voor een ziekte die goed te genezen is. Ik kan je al vertellen: ik heb nu al zes jaar chronische Lyme en het enige wat er goed te genezen is, is de onwetendheid van Nederlandse artsen. Althans, dat probeer ik.

Met de huidige aanpak van de Nederlandse gezondheidszorg, het RIVM en de overheid is chronische Lyme namelijk helemaal niet goed te genezen. Sterker nog, het beleid zorgt er voor dat er onnodig chronisch Lymepatiënten bij komen en de huidige patiënten ziek blijven.

Op www.lopenvoorlyme.nl kun je de indringende en bizarre verhalen lezen van de 86 chronisch Lymepatiënten. Je hoeft er maar een paar te lezen om je te realiseren dat er iets gigantisch fout gaat in Nederland.Euforie

Maar voor nu overheerst euforie: ik durf hardop te zeggen dat Lopen voor Lyme ervoor gezorgd heeft en hopelijk voor gaat zorgen dat de chronische ziekte van Lyme weer iets meer in de spotlights staat en chronisch Lymepatiënten zich hierdoor gesteund voelen.

En ik? Ik ben een emotionele druif. Twee van mijn broers en een neef en nicht hebben het afgelopen jaar samen met mij Lopen voor Lyme georganiseerd. Niet alleen voor mij, maar voor elke chronisch Lyme patiënt. Want de awareness die Lopen voor Lyme creëert is voor elke Lymepatiënt. Ik kan ze niet vaak genoeg bedanken. En dan ook nog de 50 vrijwilligers die zich het zweet uit hun Lopen voor Lyme hesjes hebben gewerkt om de dag tot een succes te maken.

Projectmanager Ingrid die ons enorm heeft geholpen toen het evenement nogal uit de klauwen liep. Het Henschotermeer, waar vanaf begin af aan werd gezegd: wij willen zorgen dat het evenement hier plaats kan vinden. Alle sponsoren van Stichting Lopen voor Lyme die ervoor gezorgd hebben dat het een evenement was waarvan je dacht: hé, dit is niet een of ander lullig dagje uit.

De deelnemers van Team Bird die als 1 van de 86 deelnemende teams maandenlang donateurs voor mij hebben geworven. En de 86 chronisch Lymepatiënten die durfden mee te doen en durfden te zeggen: ‘ik ben hartstikke ziek,ik heb hulp nodig en de ziekte van Lyme moet meer aandacht krijgen.’

DANK JULLIE WEL!

Bekijk hier een korte terugblik op Lopen voor Lyme