Nieuws
429193
Nieuws

HTC kiest voor ‘clean’ met nieuw toptoestel

Telefoonproducent HTC kiest met zijn nieuwe vlaggenschip wat betreft smartphones voor een minimalistische ervaring wat betreft design, maar ook qua software. Voor de HTC 10 heeft het bedrijf er namelijk voor gekozen om maar weinig eigen apps en diensten mee te leveren.

Waar de voorgaande topmodellen van HTC grotendeels van hetzelfde design gebruikmaakten, heeft de HTC 10 een nieuw omhulsel. Leuk detail is dat de standbyknop aan de zijkant een reliëf heeft, waardoor hij niet verward kan worden met de volumetoetsen die er boven staan.

Onder de motorkap is een Snapdragon 820 quad core processor aanwezig die geklokt is op 2,2Ghz. Er is 4GB aan werkgeheugen aanwezig en 32GB aan opslaggeheugen. Dat laatste kan met een microSD-geheugenkaart uitgebreid worden tot 2 terabyte. Het 5,2 inch grote scherm heeft een resolutie van 1440 bij 2560 pixels en volgens HTC reageert het binnen 120 milliseconden op aanrakingen van de gebruiker.

De camera’s aan zowel de voor- als achterzijde maken gebruik van zogeheten Ultrapixel-technologie, wat zoveel wil zeggen als dat de pixels op de beeldsensor groter zijn dan bij vergelijkbare camera’s. Deze techniek werd ook al in eerdere HTC-telefoons gebruikt, maar nu is het aantal megapixels verhoogt: de camera aan de achterzijde is 12 megapixel, terwijl die aan de voorzijde 5 megapixel is. Met de eerstegenoemde camera is het ook mogelijk om video in 4K-resolutie te schieten.

Op het vlak van audio heeft HTC verder gewerkt aan zijn BoomSound-technologie. Het apparaat heeft twee speakers met een aparte woofer en tweeter. Ook wordt Hi-Res-audio ondersteunt, zowel via de speakers als koptelefoon. Ook het opnemen van geluid bij het maken van een 4K-video wordt in deze hogere kwaliteit opgenomen.

De accu moet met ‘normaal’ gebruik twee dagen mee gaan op een laadbeurt. Dankzij snellaadtechniek kan deze in 30 minuten tot 50 procent volgeladen worden.

Tenslotte bevindt zich onder het scherm een vingerafdrukscanner die ook dienst doet als thuisknop.

Software

HTC heeft versie 6 van besturingssysteem Android op het toestel gezet, zoals altijd uitgerust met de eigen softwarelaag Sense. Ditmaal is het bedrijf echter een stuk bescheidener geweest hiermee. Naar eigen zeggen is het in overleg gegaan met Android-maker Google en heeft het bedrijf geprobeerd zo weinig mogelijk apps aan te bieden die ook al standaard in Android zit. Zo heeft de HTC 10 alleen een camera-app van HTC zelf, maar maakt het voor de galerij gebruik van de Google Photos-app. Het uiteindelijke doel is om een zo ‘schoon’ mogelijke ervaring te bieden en dat lijkt op het eerste gezicht gelukt te zijn: bij het voor het eerst opstarten wordt de gebruiker met slechts één pagina met apps gepresenteerd.

Wel een unieke maar potentieel handige app is Boost. Deze app houdt andere apps in de gaten en zorgt ervoor dat ze niet teveel opslagruimte of geheugen innemen. Hierbij is het doel dat de telefoon ook na een langere periode van gebruik nog net zo snel is als op de eerste dag.

Tenslotte is opvallend dat de HTC 10 niet alleen Bluetooth, Miracast en DLNA als draadloze streamingtechnologieën ondersteunt, maar ook Airplay. HTC hoopt hiermee in te spelen op de grote hoeveelheid draadloze speakers en andere apparatuur die deze standaard van Apple ondersteunen.

Prijs en beschikbaarheid

De HTC 10 ligt begin mei in de winkels. De adviesprijs is €749 en de telefoon wordt geleverd in de kleuren zilver, zwart en goud.