Nieuws/Buitenland
429200
Buitenland

Handlangers Brussel aangeklaagd

BRUSSEL - Nog eens twee verdachten zijn formeel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. De in 1984 geboren Smaïl F. en Ibrahim F. (1988) worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en van terroristische moorden. Dat laat het federaal parket dinsdag weten.

Het tweetal zou een rol hebben gespeeld bij de huur van een appartement in de Kazernenlaan in de Brusselse gemeente Etterbeek. Het parket wil verder geen informatie geven.

De politie viel de schuilplaats in Etterbeek zaterdag binnen. Osama K. , de Zweedse Syriëstrijder die vrijdag werd opgepakt omdat hij mogelijk ook een aanslag in metrostation Maalbeek wilde plegen verbleef daar eerder, evenals Khalid El Bakraoui die zich opblies in het station.

Volgens Belgische media gaat het om twee broers. Ze zouden Khalid El Bakraoui en diens broer Ibrahim, die zich opblies op het vliegveld van Brussel, kennen uit het criminele milieu. De Belgische krant La Dernière Heure meldt dat de twee broers de dag na de aanslagen door beveiligingscamera’s zijn vastgelegd toen ze het huis in de Kazernenlaan binnengingen. Ze zouden tassen bij zich hebben gehad.

De Zweed K. is in het metrostation gezien met eenzelfde rugzak als Khalid. De rugzak werd zaterdag niet gevonden. Ook werden geen wapens en explosieven aangetroffen in de woning in de Kazernenlaan.

Voor de aanslagen in Brussel zitten nu zes mannen in de cel, van wie er vier afgelopen weekend al in staat van beschuldiging werden gesteld. K. en de ‘hoedjesman’ Mohamed Abrini, die zich vermoedelijk ook wilde opblazen op het vliegveld, werden vrijdag opgepakt. Dat geldt ook voor de 25-jarige Rwandees Hervé B.M. en Bilal E.M. (27). Dit duo zou hand- en spandiensten hebben geleverd aan zowel Abrini als K.

Verder zit nog een aantal verdachten vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Onder hen Salah Abdeslam, die nog wordt ondervraagd door de Belgische autoriteiten over zijn rol bij de aanslagen in Brussel.