Nieuws/Buitenland
429204
Buitenland

Weg vrij voor nieuwe wet persoonsgegevens

STRAATSBURG - Aan de nu versnipperde wetgeving in Europa over gegevensbescherming komt een einde. Het Europees Parlement (EP) steunt nieuwe wetgeving hierover.

Dinsdag schaarde de bevoegde commissie in het EP zich achter de eindteksten, donderdag spreekt het hele parlement zich uit over de wet. Doorgaans volgen de Europarlementariërs de lijn van hun collega's in de commissie. Bovendien hebben de meeste partijen hun steun aan de nieuwe wet al uitgesproken.

Onder de nieuwe verordening zullen burgers beter in staat zijn hun persoonlijke gegevens in te zien, te wijzigen en te controleren. Ook is het 'recht om te worden vergeten' opgenomen in de wet zodat burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op het internet te verwijderen. Bedrijven die de fout ingaan bij de bescherming van de data, kunnen flinke boetes tegemoet zien.

’Win-win’

Europees commissaris Vera Jourova (Consumentenbescherming en rechten) wees ook op de voordelen voor bedrijven, die nu ,,één set aan regels'' krijgen. Zij en de onderhandelaars namens het Europees Parlement spraken dan ook van een ,,win-winsituatie voor burgers en bedrijven''.

De nieuwe regels, waar jaren intensief over is onderhandeld tussen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en het EU-parlement, gaan 2018 in. Dan moeten alle 28 EU-lidstaten de regels hebben omgezet in nationale wetgeving.

,,Persoonsgegevens zijn veel belangrijker geworden in de afgelopen tien jaar en worden steeds argelozer gebruikt en misbruikt”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. ,,Het is goed dat Europa nu kiest voor betere bescherming en hogere boetes bij overtreding.”