Nieuws/Buitenland
429278
Buitenland

Burgerwacht knevelt migranten

SOFIA - In Bulgarije zijn videobeelden opgedoken van gewapende burgerwachten die migranten vastbinden en opdragen terug naar Turkije te gaan. Dat schrijft de BBC dinsdag, nadat de beelden eerder waren verschenen op een Bulgaarse nieuwssite. Volgens de grenspolitie zijn de aanhoudingen strijdig met de wet.

De drie burgerwachten, van wie ten minste een gewapend was met een machete, spraken de drie migranten vermanend toe terwijl ze op de grond lagen. ,,Geen Bulgarije, terug naar Turkije'', zeiden ze in gemankeerd Engels. De migranten, die naar eigen zeggen Afghaans zijn, komen bang over in de video en verzetten zich niet. De burgerwachten hebben hun handen achter hun rug gebonden.

Het is niet de eerste keer dat Bulgaren voor eigen rechter spelen. Dinko Valev werd in februari bejubeld toen hij begon te patrouilleren bij de grens met Turkije. Met zijn mobiele telefoon filmde hij een groep van twaalf Syrische mannen, drie vrouwen en een kind die hij had aangehouden. Terwijl hij wachtte op de politie beledigde hij de migranten.

De autoriteiten voeren ondertussen geen eenduidig beleid tegen de burgerwachten. Vorige week kende de grenspolitie een prijs toe aan een groep van vrijwillige ,,grenswachten'' die 23 vluchtelingen aan de Turkse grens hadden tegengehouden.