Nieuws
429283
Nieuws

Hondenopvangbedrijf moet weg na één klacht

Woerden - De toekomst van hondenopvangbedrijf De Happy Roedel is in één klap onzeker geworden na een klacht van een omwonende over blafoverlast.

De gemeente Woerden besloot onlangs dat het bedrijf in het buitengebied van Harmelen moet vertrekken omdat het niet in het bestemmingsplan past.

Linda ten Wolde en haar medewerkers, stagiaires en de honden moeten zich voor 1 juli aanstaande uit de voeten maken, op straffe van een dwangsom bij niet-nakoming.

Ten Wolde maakt sinds 4,5 jaar dankbaar gebruik van een stuk weiland dat zij huurt van voormalig agrariërs Jan en Anneke de With. De bijbehorende schuur, ooit behuisd door varkens, werd omgebouwd tot een waar paradijsje voor honden.

Tientallen viervoeters, afkomstig uit Leidsche Rijn tot Bilthoven, worden dagelijks opgehaald met busjes en kunnen hier naar hartenlust spelen. Door de beschutte, afgelegen locatie weten maar weinig mensen dat hier honden worden opgevangen.

„Het bizarre is dat er helemaal geen onderzoek is gedaan naar de vermeende geluidsoverlast. Het is helemaal niet bewezen dat mijn honden de blafoverlast veroorzaken, in de buurt zit bijvoorbeeld ook een teckelfokkerij. De gemeente heeft uiteindelijk besloten dat we moeten vertrekken omdat mijn bedrijf niet in het bestemmingsplan zou passen. Er zit blijkbaar een woonbestemming op, maar mijn opvanghonden verblijven nota bene in een voormalige varkensstal”, aldus de verontwaardigde Ten Wolde.

Ten Wolde is een petitie gestart die inmiddels al door 480 verontruste klanten is getekend en honderden keren gedeeld via sociale media.

Een van de klanten is ten einde raad en doet een oproep via Facebook: „Zonder deze opvang kan ik mijn hond Fritz niet houden: er zijn lange wachtlijsten bij uitlaatservices en ik wil mijn hond niet kwijt!”, luidt de noodkreet.

„De steun van klanten is hartverwarmend, zij adviseerden mij ook de petitie te starten”, zegt Ten Wolde. Maar een gemeentewoordvoerder zegt dat de bezwaarmaker in zijn recht staat. Op het perceel zit een woon- en agrarisch bestemmingsplan en volgens hem zijn honden nu eenmaal geen koeien.

„Er kan een verzoek tot bestemmingswijziging worden ingediend, maar dan moet de gemeenschap wel willen meewerken”, aldus de woordvoerder. Donderdag zal Ten Wolde de petitie aanbieden tijdens de Woerdense gemeenteraadsvergadering.