Nieuws/Buitenland
429290
Buitenland

Werkstraf in mortuarium na rijden met slok op

BANGKOK - Mensen die in Thailand worden gesnapt met drank op achter het stuur kunnen op een aparte werkstraf rekenen: eentje in een lijkenhuis. De militaire regering wil beschonken automobilisten op deze manier bewust maken van de risico's, schrijft The Guardian.

Aanleiding voor de nieuwe wet is het Thaise nieuwjaar, dat deze week wordt gevierd en jaarlijks tot een volksverhuizing leidt. Alcohol speelt een prominente rol bij het feest en veel mensen gaan met de auto of motor terug naar hun geboortedorp. Geschat wordt dat in de week rond het nieuwjaar, ook wel bekend als De Zeven Dagen van Gevaar, elk uur twee doden en 160 gewonden vallen.

De regering zei eerder dit jaar al dat overtreders hun auto mogelijk niet terugkrijgen gedurende de feestweek. Daar komt nu de ongebruikelijke werkstraf bij. ,,Deze strategie moet verkeersovertreders bang maken roekeloos te rijden terwijl ze beschonken zijn, omdat ze hier kunnen eindigen'', zei Anurak Amornpetchsathaporn van het departement van volksgezondheid. ,,Ze zullen lichamen schoonmaken en transporteren en hopelijk leidt dat tot begrip en een schoon geweten, wat weer moet leiden tot veiliger wegen.''