Nieuws
429327
Nieuws

KLM-piloten eisen pensioen terug

Onder KLM-piloten is ruzie uitgebroken over een compensatie van €190 miljoen voor hun jongere collega's. Dit bevestigen piloten aan De Telegraaf. Bij de rechtbank Amsterdam dient over een paar weken een rechtszaak over het dispuut.

Vorig jaar is in de pilotencao afgesproken dat de jongere vliegers gecompenseerd worden met twee jaarsalarissen omdat de pensioenleeftijd is opgetrokken van 56 naar 58 jaar. Deze regeling is vorig jaar door andere vakbonden bij KLM met verbazing ontvangen, omdat de pensioenleeftijd in Nederland op 67 jaar ligt.

Ruzie

De "pensioenbonus" moet gefinancierd worden op een inhouding op het loon van de andere piloten Maar niet iedereen is het met de gang van zaken eens. "Zet een aantal mensen rondom een pot met goud en er breekt ruzie uit", zo stellen bronnen

Sinds vorig jaar is wettelijk geregeld dat de opbouw gebaseerd is op een pensioengevend salaris van maximaal €100.000. Omdat vliegers in sommige gevallen meer verdienen en de pensioenleeftijd is opgetrokken, hoeft er minder premie afgedragen te worden door de piloten. Maar zij kunnen niet vrij beschikken over de premie die vrijvalt.

Onwettelijk

Want deze moet gereserveerd worden voor de compensatie van €190 miljoen, zo heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers afgesproken met luchtvaartmaatschappij KLM. Volgens de vliegers is het onwettelijk om zonder toestemming loon in te houden. Verder is het niet bekend waar het geld nu is, aldus betrokkenen bij de zaak. "Het staat niet op de rekening van de werknemers en is ook niet gestort bij het pensioenfonds".

Reactie KLM

KLM ziet geen probleem, aldus een woordvoerder. "Dit komt voort uit de afspraken zoals die gemaakt zijn in de cao. De aanpassingen van de pensioenpremie zijn hier een uitvloeisel van. Nu zijn er twee piloten het hier niet mee eens. We zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet."