Nieuws/Buitenland
429359
Buitenland

Afzetting Rousseff dichterbij

BRASILIA - Het Braziliaanse parlement gaat zich buigen over de afzetting van president Dilma Rousseff. Een comité van het Lagerhuis oordeelde maandag (lokale tijd) dat er gronden zijn om Rousseff uit haar ambt te zetten.

Het volledige Lagerhuis stemt naar verwachting zondag over de afzetting. Als tweederde van de Kamerleden voor is, moet ook de Senaat zich nog over de kwestie buigen. De president ligt onder vuur omdat ze in 2014 de begrotingscijfers zou hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen.

De stafchef van de president, Jaques Wagner, liet weten dat Rousseff ,,perplex staat en verdrietig is'' door het oordeel van het comité. De president ontkende eerder dat ze in de fout is gegaan en sprak over een staatsgreep tegen een democratisch gekozen president.

De regering probeert volgens Wagner genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om de stemming in het Lagerhuis te blokkeren. De stafchef wees erop dat slechts 38 van de 65 leden van het comité achter een afzettingsprocedure stonden. Dat is minder dan de tweederdemeerderheid die nodig is in het parlement.

Rousseff verloor de afgelopen tijd veel politieke bondgenoten. Zo stapte vorige maand haar belangrijkste bondgenoot, de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB), uit de regeringscoalitie.

Vicepresident Michel Temer lijkt ondertussen alvast warm te lopen om Rousseff op te volgen. De PMDB-politicus werd maandag in verlegenheid gebracht door een gelekte geluidsboodschap, waarin hij sprak over het vormen van een regering na het vertrek van de president. De opname was per ongeluk verstuurd via berichtendienst Whatsapp.