Nieuws/Buitenland
429566
Buitenland

Premier Jatsenjoek van Oekraïne stapt op

KIEV - Minister-president Arseni Jatsenjoek van Oekraïne heeft zondag zijn aftreden aangekondigd. Dat heeft de bewindsman op de televisie bekendgemaakt.

Jatsenjoek zei het parlement in Kiev dinsdag nader te zullen informeren over zijn besluit. ,,Mijn besluit is gebaseerd op verschillende gronden. De politieke crisis binnen de regering is op een kunstmatige manier geopenbaard. Het verlangen om één man de veranderen, heeft politici verblind en hun wil om echte veranderingen in het land door te voeren, verlamd."

De politieke crisis draait in grote mate om Jatsenjoek zelf. De premier overleefde in februari ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zijn persoon bleef omstreden. Twee partijen stapten uit de regering en ontnamen aldus de regering zijn meerderheid in het parlement. Door af te treden opent Jatsenjoek de weg naar de formatie van een nieuwe regering.

Jatsenjoek kwam in 2014 aan de macht en was van plan rigoureuze economische hervormingen in te voeren. De steun onder de bevolking brokkelde echter snel af. Na het wegvallen van twee coalitiepartijen was Jatsenjoek vleugellam en verkeerde de politiek in een impasse. De Oekraïense president Petro Porosjenko vroeg de premier in februari al om op te stappen en had al een vervanger voor hem in de persoon van de minister van Financiën, Natalia Jaresko.