Nieuws
429582
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Arthur: 'Ik mocht geen pleisters plakken, straks zou ik iets proberen'

Arthur (45) zette zich jaren actief in als vrijwilliger op de basisschool van zijn twee dochters, tot het hem onmogelijk werd gemaakt. “Ik mocht niet eens zelf meer een pleister op de bebloede knie van een kind plakken. Straks zou ik iets proberen.”

Renske Keizer, hoogleraar vaderschap, pleit voor meer mannelijke vrijwilligers op basisscholen. ‘Waarom zijn er alleen maar overblijfmoeders?’, vraagt ze zich af. Arthur is overblijfvader geweest en denkt dat heel veel mannen het wel zouden willen, maar dat het ze simpelweg onmogelijk gemaakt wordt.

Overblijfvader

“Ik ben 8 jaar geleden gestopt met werken, omdat ik tegen een burn-out aanzat. Ik besloot thuis te blijven en voor onze twee dochters te zorgen. Andere ouders wisten van mijn situatie en vroegen of ik zin had om vrijwilliger op school te worden. Er was altijd een tekort aan overblijfouders. Of ik een keertje wilde meedraaien. Kort daarna werd ik ‘overblijfvader’.”

Overgang

“In het begin was het ontzettend leuk. Het plezier dat je op die kindergezichtjes ziet in dat halfuurtje dat ze overblijven, geeft je zelf ook een goed gevoel. Daarnaast bouw je echt een band op met de kinderen, maar ook met de school en de ouders.

Het veranderde allemaal toen de vrijwilligersorganisatie stopte en er een tussenschoolse opvang tussenbeide kwam. Lees het hele verhaal op VROUW.nl.