Nieuws
429583
Nieuws

Wat Zij Vindt

Een juf met hoofddoek voor de klas: waarom zou dat niet kunnen?

En toen stond Juf Fatima van de één op de andere dag met een hoofddoek voor de klas. ‘Voor iedereen zal het even wennen zijn’, liet de directie van de chique Gooise (openbare) school in Laren voorzichtig weten. Dit omdat de plotselinge metamorfose niet bij iedereen in goede aarde viel. Hoe zou ik, als moeder, zelf reageren op een leerkracht in hoofddoek?, vroeg ik me af.

Ik vind dat een hoofddoek voor de klas moet kunnen. Zoals ik ook al zo vaak een caissière met hoofddoek heb gezien, zo zullen mijn wenkbrauwen evenmin gaan fronzen bij het zien van een docente met een lap stof om haar gezicht. Zolang Fatima haar geloof bij zichzelf houdt en niet overbrengt naar haar leerlingen, zie ik niet in waarom het een struikelblok zou zijn.

Plooirok

Maar ik begrijp de onrust wel. Mensen zijn gewoontedieren. We hebben van nature behoefte aan vastigheid, zekerheid en routine. Plotselinge veranderingen vinden we over het algemeen verre van prettig, we worden er kregelig van.

Toen mijn vroegere huisarts opeens ‘Wilma’ heette in plaats van ‘Wim’, liep zijn…pardon…haar…praktijk nagenoeg leeg. Maar waarom? Zou Wilma haar werk opeens minder goed uitvoeren, dan toen ze nog als Wim door het leven ging? Uiteraard was het even wennen om haar opeens in een plooirok en lakschoenen achter haar bureau te zien, in plaats van in dat zwarte pak waar ik jarenlang tegenaan keek. Maar wat had haar gedaantewisseling te maken met haar functie? Helemaal niets.

Ik denk dat hier de essentie van het probleem ligt: liep Fatima al van meet af aan met een hoofddoek rond, dan was haar geloofsuiting waarschijnlijk geen discussiepunt geweest. Het is eerder de plotseling omwenteling waar mensen moeite mee lijken te hebben, niet zozeer de hoofddoek zelf. Lees de hele opinieblog en praat mee op VROUW.nl.