Nieuws/Buitenland
429596
Buitenland

Niet Brussel, maar Frankrijk was doel aanslag

De aanslagplegers die op 13 november toesloegen in Parijs, waren van plan om nog eens toe te slaan in Frankrijk. Omdat het onderzoek ,,met grote stappen vooruitging", werd Brussel echter het doelwit. Dat meldt het federaal parket zondag.

Volgens het parket blijkt uit ,,verschillende onderzoekselementen" dat de terreurgroep werd ingehaald door het onderzoek.

Volgens de Vlaamse omroep VRT zou terreurverdachte Mohamed Abrini hebben verklaard dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart. De terroristen voelden zich 'opgejaagd'. Abrini werd vrijdag opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij ‘de man met het hoedje’ is.

Volgens de VRT komen de verklaringen van Abrini overeen met het testament dat op de computer van Ibrahim El Bakraoui werd teruggevonden. Daarin stond te lezen dat ook hij zich opgejaagd voelde, niet goed wist wat te doen en zijn leven niet in de cel wou doorbrengen. Ibrahim El Bakraoui bracht zichzelf tot ontploffing op de luchthaven van Zaventem op 22 maart.

Bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek op 22 maart kwamen 32 mensen om. In Parijs stierven 130 mensen door de terroristische aanslagen.