Nieuws/Buitenland
429598
Buitenland

Abrini bekent: ’Ik was man met hoedje’

BRUSSEL - Mohamed Abrini heeft bekend dat hij de "man met het hoedje" is, de derde man die aanwezig was bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem.

Volgens justitie in Brussel is Abrini tijdens zijn verhoren geconfronteerd met de onderzoeken door deskundigen en ,,heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven". De verdachte heeft verklaard dat hij het bomvest dat hij in de luchthaven droeg later in een vuilnisbak heeft gegooid en het hoedje heeft doorverkocht, aldus het parket.

Abrini wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, alsmede in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Abrini was een van de zes terreurverdachten die vrijdag op diverse plaatsen werden opgepakt. Daarvan zijn er twee weer vrijgelaten.

Een van de andere arrestanten is Osama K. Justitie zegt dat hij is geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terreurbeweging en van terroristische moorden.

De overige arrestanten Hervé B.M. en Bilal E.M. worden beschuldigd van het helpen van Abrini en K. Ze zijn beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en medeplichtigheid aan terroristische moorden.