Nieuws
429746
Nieuws

Singles de pineut met koopwoning

Amsterdam - Alleenstaanden zonder topsalaris kunnen een koopwoning in de grote stad wel vergeten. Steeds meer jonge singles gaan daarom samenwonen, zoals de vrienden uit de populaire serie Friends.

De prijzen op de huizenmarkt schieten inmiddels weer zo omhoog, dat een appartementje in bijvoorbeeld Amsterdam al snel 2 ton of meer moet kosten. Niet te betalen met een salaris van minder dan 50.000 euro per jaar.

Goede vriend

„Alleenstaanden worden verbannen van de koopwoningmarkt”, constateert voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). „Makelaars zeggen letterlijk tegen singles: zoek een goede vriend die ook een redelijk inkomen heeft, want dat opent de deur naar een koopwoning. Anders ben je als alleenstaande veroordeeld tot de sociale huur, waar je eigenlijk te veel voor verdient.”

In studentensteden en steden met een monumentaal centrum lopen de woningprijzen wekelijks op, blijkt uit de nieuwe cijfers van de NVM.

Makelaar Sven Heinen van Smit & Heinen moet alleenstaande woningzoekers steeds vaker uit de droom helpen. „In Amsterdam, Utrecht of Haarlem wordt het onmogelijk. Met een jaarinkomen van 30.000 tot 40.000 euro moet je naar Buitenveldert, Diemen of Nieuw Sloten.”

Fietsafstand

Maar jonge alleenstaanden willen op loop- of fietsafstand van een stadscentrum wonen. Heinen: „Daarom zijn steeds meer singles bereid om te delen. Eerst zag je dit vooral in de familiaire kring. Broers en zussen die samen iets kochten, desnoods met hulp van hun ouders. Maar nu kopen ook vrienden steeds vaker samen. Of verhuren kopers een deel van hun appartement om de hypotheek te kunnen betalen.”

Gemeenten moeten volgens de NVM met een plan komen voor alleenstaande huizenkopers. „In Amsterdam kun je met een jaarsalaris van 45.000 euro alleen een garage kopen. Dat is slecht wonen”, zegt Hukker. „Gemeenten moeten niet alleen inzetten op sociale huurwoningen, maar ook op sociale koopappartementen van 50 vierkante meter.”

Vrienden wonen samen

door Vera van Winkelen

Delft Jonge starter Sebastiaan Adamo (24) en zijn vriend Jonathan van Straalen (24) wisten één ding zeker: ze wilden in het centrum van Delft wonen waar ze ook studeerden. Maar dat bleek onbetaalbaar. ,,De woningen die ik kon financieren waren studentenkrotten”, vertelt Van Straalen.

Daarom besloten de vrijgezelle vrienden samen te kijken voor een koophuis. ,,Nog best lastig”, merkt Adamo op. In het centrum waren maar weinig woningen met genoeg ruimte beschikbaar. ,,In de wijk Tanthof was het aanbod veel groter, maar dan zit je buiten de stad en mis je sfeer.”

Nu beschikken de heren over een eengezinswoning in de Prins Mauritsstraat. Ze hebben beiden een ruime slaapkamer met badkamer en delen de keuken, een grote woonkamer en een tuin waar ze barbecues organiseren voor vrienden.

Adamo: ,,Als starter is het niet te doen om in je eentje zo’n huis te kopen en te onderhouden.” De software engineer kocht het huis. Zijn compagnon betaalt hem huur waarmee hij vaste lasten en onderhoud financiert. Gelukkig weten de mannen van aanpakken en zijn ze hartstikke handig. Aan het huis uit 1918 moest namelijk flink wat gebeuren. ,,Stonden we daar samen behang te trekken”, lacht Van Straalen. ,,We aten ons diner op omgekeerde dozen. Best gezellig.”

De heren zien vooral voordelen aan het samenwonen. Van Straalen vindt het maar niets om in zijn eentje de afwas te doen en ook het samen eten bevalt goed. Maar het is niet altijd pais en vree in het vriendenhuis volgens de jonge natuurkundige. ,,’s Avonds moet je rekening met elkaar houden. Sebas moet al vroeg naar zijn werk, dus je kunt niet tot laat met vrienden keten in de woonkamer.” Zijn huisgenoot ergert zich vooral aan de troep die soms her en der verspreid ligt.