Nieuws
429755
Nieuws

Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa

Amsterdam is de nieuwe innovatiehoofdstad van Europa. Dat maakte EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek) vrijdag bekend in Brussel.

Aan de titel, die elke twee jaar wordt toegekend, is 950.000 euro verbonden. Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie. Barcelona werd twee jaar geleden uitgeroepen tot de eerste ‘iCapital’.

Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. Tot de negen steden die de finale haalden behoorde ook Eindhoven, voor het combineren van digitale technologie met een ‘slimme’ stedelijke verlichtingsstrategie. Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist. Turin werd tweede en krijgt een ton, Parijs, dat derde werd, mag 50.000 euro besteden.

Volgens Moedas komt Amsterdam de titel toe vanwege zijn ,,holistische visie in en op de stad''. Robert-Jan Smits, die bij de Europese Commissie de afdeling leidt die de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam. ,,De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightech bedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.