Nieuws/Binnenland
429781
Binnenland

DUURZAAM VAREN

Informatiebijeenkomst MienSkip

MienSkip is een elektrisch aangedreven motorboot, maar ook een uniek project van “samen bouwen” en “duurzaam varen”. Op 23 april wordt voorlichting gegeven door bouwers, ontwerpers en leveranciers. Ook zijn de eerste twee boten in aanbouw te zien.

De Friese Stichting Elektrisch Varen (SEFF) organiseert op 23 april a.s. een informatiebijeenkomst over het MienSkip project. Hierbij wordt door mensen samen gewerkt aan een betaalbare, moderne, elektrisch aangedreven tender.

Enerzijds staat ‘MienSkip’, in het Fries voor: ‘mijn schip’. Dit schip is een elektrisch aangedreven motorboot van 6,50 m. lengte, ontworpen door Vripack. Bijzonder is dat het gebouwd kan worden in allerlei duurzame materialen: aluminium, staal, hout en kunststof. Het ontwerp is voor iedereen beschikbaar in de vorm van een bouwpakket, dat via de moderne snij- en freesmethoden exact op maat geleverd wordt. Daardoor is het voor iedereen, professional of amateur, gemakkelijk en met goed resultaat te bouwen. En tegen heel bescheiden kosten.

Anderzijds staat ‘MienSkip’ in het Fries voor ‘gemeenschap. En dat is het thema van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In dit geval betekent het: samen een boot bouwen. De gemeenschappen die dat kunnen doen zijn velerlei: vrienden, collega’s, leden van een watersportvereniging, bewoners van dezelfde buurt, studenten, etc.

De eerste 2 MienSkippen worden al gebouwd. Eén aluminium versie door studenten van ROC Friese Poort in Sneek, de ander door Watersport Twee Provinciën in Leeuwarden. Beide zijn te bewonderen op de informatiebijeenkomst. Die vindt plaats op 23 april om 13.30 u. bij De Stille Boot, It Butlan 9 in Heeg. Daar vindt op dat moment tevens de Elektrisch Varen Show plaats.