Nieuws/Buitenland
429786
Buitenland

’Wereldtop tegen taxontwijking’

BRUSSEL - Over de aanpak van belastingontwijking moet uiterlijk eind dit jaar een mondiale topconferentie worden gehouden. De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement roept de Europese Unie vrijdag op hierin het voortouw te nemen naar aanleiding van de 'Panama Papers'.

"Belastingontwijking is een kwaad dat alleen op mondiaal kan worden aangepakt’’, aldus initiatiefnemer Paul Tang, die namens de PvdA in het Europees Parlement zit. ,,Daarom moeten er, zoals ook gebeurt bij de aanpak van de klimaatproblemen, topconferenties komen waar de hele wereld samenkomt om deze schrijnende misstanden een halt toe te roepen. Het is niet te verteren dat de rijkste 1 procent van de wereldbevolking via trucs en doortrapte belastingadviseurs nauwelijks belastingen over hun rijkdom betaalt.''

De Europese lidstaten moeten het goede voorbeeld geven door volledige openheid te geven over belastingen die multinationals betalen en een zwarte lijst van alle belastingparadijzen op te stellen, stellen de sociaaldemocraten.