Nieuws/Buitenland
429797
Buitenland

Paus omarmt 'onvolmaakte' katholiek

VATICAANSTAD - Paus Franciscus heeft de 'onvolmaakte' katholiek in de armen gesloten. Hij riep op tot meer medeleven en een kerk die zich openstelt voor gelovigen op wie tot dusver iets of veel viel aan te merken, zoals gescheiden of hertrouwde mensen. Zij kunnen volgens de geldende leer niet ter communie tenzij ze afzien van seks (overspel) met hun nieuwe partner, omdat hun eerste kerkelijk huwelijk niet zomaar nietig is te verklaren.

,,Niemand is voor altijd verdoemd, omdat dat niet de logica is van het evangelie. In dit geval heb ik het niet alleen over gescheiden en hertrouwde mensen maar over iedereen, ongeacht de situatie waarin zij zich bevinden'', schreef de paus in zijn vrijdag gepubliceerde verhandeling 'Amoris Laetitia' (De vreugde van de liefde).

In de 260 pagina's tellende beschouwing vraagt Franciscus respect voor homo's, maar onderstreept hij ook de kerkelijke stelling dat er ,,absoluut geen reden'' is de verbintenis van homo's gelijk te stellen aan het heteroseksuele huwelijk. De paus citeert in zijn traktaat Martin Luther King, de Argentijnse dichter Jorge Luis Borges en zelfs de Deense cultfilm Babette's Feast uit 1987 om zich te profileren met een genadiger en liefdevollere kerk.

Franciscus lijkt daarmee de progressievere ideeën over de benadering van veranderingen in de gezinssituatie te volgen, maar zei erbij dat hij ,,niet kan zorgen voor een nieuw pakket algemene regels, geschikt voor alle gevallen''. Hij roept op tot ,,verantwoordelijke, persoonlijke en pastorale beoordeling van bijzondere kwesties''.