Nieuws
429801
Nieuws

Scandinavische steden krijgen 5G-internet

HELSINKI - De steden Helsinki (Finland), Stockholm (Zweden) en Tallinn (Estland) krijgen volgend jaar, als eersten in Europa, 5G-internet. ''Hoge snelheid, weinig vertraging, gegarandeerde capaciteit en echt mobiel. Het verlegt de grenzen van de digitalisering'', zegt provider Telia. Het bedrijf werkt samen met chipmaker Intel en techbedrijf Ericsson.

5G zal op den duur het huidige 4G-netwerk gaan vervangen. Volgens Intel, Telia en Ericsson zal onder meer een cruiseschip aan het netwerk worden gekoppeld. Het zal ook worden gebruikt om een graafmachine op afstand te bedienen, veilig vanaf een kantoor. De bedrijven willen ontdekken wat een gebruiker doet en tegen welke problemen hij aanloopt, zodat ze het netwerk verder kunnen ontwikkelen.

Het netwerk was de afgelopen weken al op heel kleine schaal getest in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dat land stort zich op de digitale economie. Het heeft bekende bedrijven als Skype en Kazaa voortgebracht. Ook Finland, het land van bijvoorbeeld Nokia, en Zweden hebben veel belangrijke techbedrijven.