Nieuws/Buitenland
429809
Buitenland

EU overweegt visumplicht voor Amerikanen

BRUSSEL - Amerikanen en Canadezen worden mogelijk verplicht een visum aan te vragen als ze naar de Europese Unie willen reizen. De Europese Commissie vergadert hier dinsdag over.

Onder meer Bulgaren, Roemenen, Cyprioten en Polen moeten een visum aanvragen als ze naar de VS of Canada willen reizen, waarmee het principe van wederkerigheid wordt geschonden. Als dat op 12 april nog het geval is, is Brussel op grond van regelgeving verplicht een besluit te nemen over de kwestie, zei een commissiewoordvoerder vrijdag.

,,Deze juridische deadline vraagt om een politieke discussie'', aldus de zegsvrouw. ,,Het doel is visumvrijstelling voor alle EU-burgers. We zijn hierover in constructieve dialoog met onze partners.’’ Overigens hebben de lidstaten en het Europees Parlement nog de mogelijkheid een eventuele visumplicht voor Amerikanen en Canadezen tegen te houden.

De Amerikaanse president Barack Obama komt later deze maand naar Europa. Hij bezoekt onder meer de technologiebeurs Hannover Messe, waar hij ook bondskanselier Angela Merkel ontmoet.