Nieuws/Buitenland
429825
Buitenland

Noord-Koreaans restaurantpersoneel loopt over

SEOUL - Dertien medewerkers van een Noord-Koreaans restaurant in het buitenland zijn overgelopen naar Zuid-Korea. Het gaat om een man en twaalf vrouwen die donderdag in Zuid-Korea zijn aangekomen, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het ministerie van Hereniging wilde om diplomatieke problemen te vermijden, niet zeggen waar het Noord-Koreaanse keukenpersoneel vandaan kwam.

Yonhap berichtte dat Noord-Koreaanse restaurants in het buitenland een belangrijke bron van buitenlandse deviezen zijn voor het stalinistische regime in Pyongyang. Dat geld zou vervolgens niet in culinaire, maar in nucleaire projecten worden gestoken.

De pogingen van Noord-Korea om een nucleair wapenarsenaal op te bouwen, leiden tot steeds strengere internationale sancties. Vorige maand vaardigde de VN-Veiligheidsraad een nieuwe serie strenge sancties uit naar aanleiding van een Noord-Koreaanse nucleaire test en een raketlancering in februari.

Zuid-Koreanen in China mogen inmiddels niet meer gaan eten in Noord-Koreaanse restaurants daar. Ook de internationale sancties brengen de Noord-Koreaanse 'haute-cuisine' in moeilijkheden, aldus Yonhap.