Nieuws/Buitenland
429902
Buitenland

President Argentinië plaatst vermogen in trust

BUENOS AIRES - De Argentijnse president Mauricio Macri gaat zolang hij in functie is zijn vermogen onderbrengen in een trust. Macri doet dit in reactie op de kritiek die ontstond na publicatie van de zogeheten Panama Papers. Daaruit bleek dat hij de directeur is van twee bedrijven, een met een adres op de Bahama’s en een in Panama.

Het onderbrengen van zijn vermogen in een trust moet belangenverstrengeling voorkomen en meer duidelijkheid scheppen over het beheer van zijn zakelijke belangen. In een toespraak in het presidentiële paleis van Argentinië ging Macri donderdag (lokale tijd) in op het verzoek van een openbaar aanklager, die pleitte voor een onderzoek de banden van de president met de bedrijven. ,,Ik heb niets te verbergen’’, aldus het staatshoofd. ,,Ik ben klaar voor elke rechter die informatie van mij vraagt over wat ik zeg.’’

Macri zei ook dat hij juridisch gezien niet verplicht is duidelijkheid te geven over zijn band met het bedrijf, omdat hij er nooit een belang in heeft gehad. Volgens de hervormingsgezinde politicus was het offshore-bedrijf Fleg Trading Ltd. een wettelijk toegestane constructie, opgezet met behulp van fondsen van zijn vader, die hem als directeur benoemde. Fleg Trading hield in 2008 op te bestaan, zonder ooit in bedrijf te zijn geweest, aldus Macri.

De president, die vier maanden geleden aantrad na een campagne waarin hij beloofde corruptie te bestrijden, is bezig met een economisch hervormingsprogramma en het verstevigen van zijn macht.