Nieuws
430094
Nieuws

Halina Reijn ingezet voor de rondleiding

Oude Kerk moet toeristentrekker worden

Amsterdam - De Oude Kerk in Amsterdam wordt meer en meer een toeristische attractie en gaat bezoekers voortaan zijn verhaal vertellen.

Tot nu toe ontbrak het het oudste bestaande gebouw van Amsterdam aan een audio-tour. "Je zag bezoekers soms al na een half uur verdwijnen", zegt directeur Jacqueline Grandjean. "Mensen waren vrij snel uitgekeken. Maar het is de plek waar Vondel, Rembrandt en Sweelinck hebben rondgelopen. Wie wordt geholpen, in dit geval door een audiotour, ziet duizendmaal zoveel."

'Serene rust'

Wij mochten de tour, ingesproken door actrice Halina Reijn, uitproberen. En het is hartstikke interessant geworden. Vooral ook omdat veel meer dan voorheen de aanpalende ruimtes, waaronder een aantal stijlkamers voortaan worden opengesteld voor publiek. "We hebben haar gevraagd omdat ze van jongs af aan al gefascineerd is door het fenomeen kerk en mensen weet mee te nemen in het verhaal."

Nu is de kerk goed voor 150.000 bezoekers per jaar. De audio-tour moet een bezoekje aantrekkelijker maken. "Het is een bijzondere plek, zo midden op de Wallen", vindt Grandjean. "Amsterdammers zeggen dat hier de oudste stilte van Nederland heerst. Het is een plek van serene rust, tussen prostitutie en kroegen."

Ze wil van de Oude Kerk een plek maken waar niet alleen toeristen, maar ook de Amsterdammer naar toe komt. Zo gaf Grandjean vorig jaar popmuzikant Jett Rebel tijdens de Museumnacht de ruimte om de kerk in een poptempel te veranderen. "Het was een vergeten monument: maar 12.ooo mensen zijn hier begraven en ooit was het een halve scheepswerf. Misschien kennen mensen het uit de film Nova Zembla waarin Doutzen Kroes in de kerk op en neer schommelt. Het wordt tijd voor een nieuwe kennismaking", vindt de directeur.

Fris

Bovendien bereikt de jarenlange restauratie zijn eindpunt. Deze week wordt, als sluitstuk, het hoofdorgel uit elkaar gehaald en in het oosten van het land opgeknapt. "Dat is voor het laatst 150 jaar geleden gebeurt. Eigenlijk kan er niet meer op gespeeld worden." Twee jaar gaat de 1,2 miljoen euro kostende restauratie duren en dan kan de Oude Kerk er weer een tijdje tegen aan.

Wie de tour van één uur gaat doen zal versteld zijn van de grootte van het monument, waar elke zondagochtend nog steeds een kerkdienst plaatsvindt. De Oude Kerk is elke keer weer veel groter en hoger dan verwacht. Je wordt duizelig als je naar het plafond kijkt. En het advies om de jas aan te houden is geen overbodige luxe. Het is fris in de kerk. Gisteren was het er 12 graden.

"Dat er geen verwarming is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad", vertelt Grandjean. "De meningen over de komst van een verwarming, in de jaren negentig, waren verdeeld. Er werden vraagtekens gesteld of het wel zo goed was voor de kerk. Dat laten we zo, maar iedereen is gewaarschuwd: het kan er soms gewoon vriezen."