Nieuws

YouTube lanceert gamekanaal in Nederland

Videosite YouTube heeft zijn gamevideokanaal YouTube Gaming nu ook officieel in Nederland gelanceerd. Vooral de nieuwe Android-app biedt iets unieks.

Dat niet alleen zelf gamen, maar ook het kijken naar gaming populair is, blijkt wel uit de cijfers van YouTube. Maar liefst 20 van de populairste YouTube-kanalen ter wereld hebben een focus op gaming. Daarbij: “Per maand wordt er 144 miljard minuten aan gamecontent bekeken,”  aldus Ryan Wyatt, head of content bij YouTube Gaming.

Gamers kunnen middels software op een pc of via ingebouwde mogelijkheden op spelcomputers eenvoudig hun spelsessies live uitzenden via YouTube. Op het Gaming-portaal van YouTube wordt al deze en andere gamecontent verzameld. Elk spel heeft zijn eigen kanaal, waardoor het makkelijker is om beelden van specifieke spellen te vinden.

Live streamen is niet nieuw. Sites als Twitch.tv bedienen al miljoenen gamers met livestreams van spelers,maar volgens Wyatt heeft YouTube nog genoeg toe te voegen: “Je ziet gamers die al opgenomen YouTube-gamefilmpjes maken, nu hun repertoire uitbreiden met live streaming. Uiteindelijk wordt de hele markt groter.”

Mobiel

Daarnaast heeft Google-dochter YouTube een geheim wapen: de mobiele app. Deze biedt niet alleen toegang tot het online portaal, op Android is het zelfs mogelijk live mobiele spelsessies uit te zenden met een aantal drukken op de knop. Tot op heden moesten gameontwikkelaars ondersteuning voor live streaming inbouwen, maar nu kan elke app direct uitgezonden worden, inclusief een selfie-venster en audiocommentaar van de speler.

Natuurlijk heeft Google de complete macht over besturingssysteem Android, aangezien het bedrijf deze actief ontwikkelt. Voor iPhone-eigenaars is het wat laster, al zegt Wyatt wel te praten met fabrikant Apple. Toch zullen in elk geval voorlopig gamesontwikkelaars ondersteuning voor YouTube-streaming zelf moeten inbouwen. Wyatt: “We gebruiken de kennis die we van Android krijgen en gebruiken dat in gesprekken met uitgevers en ontwikkelaars."

Toekomst

Bij YouTube Gaming wordt ook gedacht aan de toekomst, zoals hoe spellen in virtual reality uitgezonden kunnen worden. “We hebben nu ondersteuning voor 360 graden video,” aldus Wyatt. Hiermee verwijst hij naar de optie op video’s te kijken waarbij de kijker letterlijk 360 graden rond zich kan zien. Wyat: “We denken heel diep na over hoe mensen VR zullen ervaren. 360 video’s is de eerste stap, maar we zijn zeker aan het verder kijken.”