Nieuws/Buitenland
43029718
Buitenland

Hooggerechtshof VS staat bidden van schoolcoach na wedstrijd toe

WASHINGTON - Het Amerikaans Hooggerechtshof oordeelde maandag dat een American football-coach van een middelbare school het grondwettelijk recht heeft om na de wedstrijden zijn team geknield op het veld voor te gaan in gebed. Daarmee draaide het hof de uitspraken van de afgelopen zestig jaar terug. Die verboden immers het bidden op openbare scholen tijdens schoolactiviteiten, waaronder ook sportwedstrijden vallen waaraan de school deelneemt.

In de zaak stonden de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie tegenover het grondwettelijk verbod op religieuze activiteiten in openbare scholen. De vrijheid van religie won. De zes conservatieve rechters van het hof stemden voor de beslissing, de drie liberale rechters waren tegen.

Het was de derde beslissing in korte tijd waarin het hof met decennia oude rechtspraak brak. Afgelopen week breidde het hof al het recht op het buitenshuis dragen van vuurwapens uit en draaide het de beslissing Roe vs. Wade uit 1973 terug, waarin het recht op abortus grondwettelijke bescherming kreeg.