Nieuws/Binnenland
430609
Binnenland

Kok moet stukken verwijderen van site

AMSTERDAM - Het OM krijgt zijn zin. Ex-crimineel Martin Kok, die tegenwoordig werkt als misdaadjournalist, moet de verklaringen uit verhoren van Willem Holleeder en diens zussen Astrid en Sonja van zijn website vlinderscrime.nl verwijderen.

Advocaat Heemskerk, die de Nederlandse staat laat op de avond nog vertegenwoordigde, wilde de rechtszaak tegen Martin Kok in eerste instantie achter gesloten deuren uitvechten. Voorzieningenrechter Mirjam van Walraven ging echter voor een openbare zaak.

Voor het oog van een handvol misdaadjournalisten uitte de Nederlandse staat haar zorgen om de rechtsspraak en waarheidsvinding in het Passageproces, nu getuigen en verdachten zich met de extra informatie uit de verklaringen kunnen voorbereiden op het hoger beroep. Ook de veiligheid van de drie vrouwen is volgens het OM in het geding.

Koks advocaat Rutger van Veen vond dat er geen sprake was van een objectief belang bij het OM. Natuurlijk was de verbeten trek om de mond van de OM-afgevaardigden een duidelijk signaal, dat zij zeer ontstemd waren over Koks vrijpostigheid met niet eerder verschenen politieverhoren, maar oordeelde Veen, dat was een subjectief belang.

Van Veen: ,,Het OM komt niet via het verwijderen van de artikelen op Koks site voor de veiligheid van de vrouwen op.” De integrale processen-verbaal stonden ten tijde van het kort geding al meer dan 24 uur online. Ook het openingsverhaal van de Telegraaf was er maandagmorgen op gebaseerd. Van Veen: ,,Ik ging zondagavond even kijken en toen waren de stukken reeds 150.000 keer bekeken. Hoe vaak zijn ze gekopieerd naar andere media? Door Trouw, Parool, nu.nl? Waarom wordt alleen mijn cliënt eruit gepikt om de stukken te schrappen?”

De rechter strafte Kok echter voor zijn drang naar primeurs. Het belang van de waarheidsvinding in het Passageproces was in haar ogen het belang van openbare orde. ,,Dat is zwaarder dan het belang van uw scoop”, legde de rechter uit.

Als Kok de stukken er niet afhaalt, wordt hij met 5000 euro beboet ieder uur dat hij het erop laat staan, tot een maximum van 50.000 euro. Overigens ging het OM niet in op de vraag wie de informatie naar Kok had gelekt. Kok houdt geheim van wie hij de informatie toegespeeld heeft gekregen. ,,Maar als ik volgende keer weer zulke stukken krijg, doe ik het opnieuw zo. Ik vind dat het grote publiek moet weten wat voor man Holleeder is. En als ik dat als eerste de wereld in kan brengen, doe ik dat.”