Nieuws/Binnenland
430614
Binnenland

Minister liet antiterreurafspraken versloffen

Nieuwe rel rond Van der Steur

DEN HAAGDen Haag - Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) krijgt opnieuw kritiek te verduren omdat hij steken zou laten vallen bij de bestrijding van jihadisme. Hij sprak met Turkije af om terrorisme samen aan te pakken, maar dat lijkt vooralsnog een loze belofte.

In november werd afgesproken dat de twee landen beter zouden gaan samenwerken in de strijd tegen terrorisme. De werkgroep die er zou komen is echter nog steeds niet bijeengekomen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt berichtgeving van RTL hierover.

PVV-leider Wilders noemt Van der Steur een „terreurkluns” en vindt dat de minister beter de eer aan zichzelf kan houden. CDA-voorman Buma ziet een „stuitend gebrek aan urgentie” bij de bewindsman. „Een werkgroep moet wel bij elkaar komen, anders is het geen werkgroep”, concludeert D66-leider Pechtold.

Minister kan beter de eer aan zichzelf houden. #terreurkluns https://t.co/elxvbkEszl— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 4, 2016

Van der Steur debatteert donderdag opnieuw met de Kamer over terreurbestrijding naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De bewindsman ging sowieso al een lastig debat tegemoet omdat hij eerder antwoorden op belangrijke vragen niet paraat had en een fout maakte in de weinige antwoorden die hij wel gaf.

Samenwerking met Ankara op het gebied van terreurbestrijding lijkt cruciaal. Veel jihadstrijders reizen via dat land en een van de terroristen die zich in Brussel opblies, werd door Turkije uitgezet naar Schiphol.

In reactie op de berichtgeving laat een woordvoerder van het ministerie weten dat er op „korte termijn” een werkgroep met Turkije over onder meer terreurbestrijding bijeen komt. „We hebben niet stilgezeten,” aldus de woordvoerder. Er is gekeken „op welke wijze deze brede samenwerking nog verder kan worden verdiept.”

De Nederlandse en Turkse ambtenaren buigen zich in de groep ook over de aanpak van onder meer drugscriminaliteit en mensensmokkel. Het moet tot concrete afspraken leiden.