Nieuws/Buitenland
430637
Buitenland

Gemengde Duitse gevoelens over vluchtelingen

HANNOVER - In de chaos van de Europese vluchtelingencrisis blinken de Duitsers bij het transport van asielzoekers uit in Pünktlichkeit. Precies rond het middaguur op maandag, op het afgesproken tijdstip, landde het eerste vliegtuig met zo’n dertig Syrische verdrevenen in Hannover. „Het gaat goed met ze; ze zijn erg blij om weg uit Turkije te zijn”, aldus een tolk.

Op deze manier wordt de lange en gevaarlijke reis van de Turkse kust, langs de Griekse eilanden en de Balkan omzeild. Zoals Europese leiders als Bondskanselier Merkel met Turkije hadden afgesproken, kwamen de asielzoekers veilig in hun nieuwe heimat aan.

Op de luchthaven in Nedersaksen wemelde het van in het zwart versluierde vrouwen en mannen met zware reistassen. Niemand wilde wat zeggen, de meesten houden jassen voor hun gezicht. „Dat moet je begrijpen”, aldus een zegsvrouw. Ze verwees naar protesten van burgers op de luchthaven. „Vlucht u verder, u bent hier niet welkom”, had iemand op een bord geschreven.

In totaal zal ons buurland 15.000 van de 72.000 Arabische asielzoekers opnemen. Duitsland, goed voor vijftien procent van de Europese bevolking, is slechts een van de vijf EU-landen die bereid is om direct vluchtelingen uit Turkije op te nemen. Met bussen werden ze maandag vervoerd naar het kamp Friedland, verklaarde een woordvoerder van de Bundespolizei. Van daar worden ze over de zestien deelstaten verdeeld.

De EU is met Turkije overeengekomen, dat voor elke asielzoeker die de overtocht naar Griekenland waagt, een vluchteling uit de Turkse kampen per luchtbrug wordt gehaald. De gelukzoekers die toch via de Egeïsche Zee komen, worden naar Turkije teruggestuurd. ,,Als iedereen meedoet, dan hebben we geen crisis”, aldus Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement.