Nieuws/Binnenland
430649
Binnenland

Van Rey: alle politieke benoemingen na overleg

ROTTERDAM - Vrijwel alle politieke benoemingen in Nederland komen tot stand door overleg via de partijkanalen, stelde politicus Jos van Rey (70) maandag. Hij deed dat op de eerste zittingsdag van zijn corruptieproces bij de rechtbank van Rotterdam.

De Gemeentewet is op het punt van geheimhouding en partijoverleg in zijn ogen verouderd. Volgens hem wordt door alle partijen op lokaal, provinciaal en landelijk niveau ,,via de partijlijn'' overleg gevoerd over kandidaten voor politieke functies. ,,Zo werkt dat in dit land'', aldus de voormalig wethouder in Roermond en oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer namens de VVD.

Van Rey staat op meerdere zittingsdagen tot en met juni terecht wegens onder meer het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou de verdachte stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen, stelt het Openbaar Ministerie.

De verdachte ontkende maandag iets fout te hebben gedaan. Hij beschuldigde met name het CDA ervan eveneens politieke benoemingen te arrangeren. Die partij is naar zijn zeggen ,,wereldkampioen in benoemingen geweest''.

Over het motief voor zijn handelen in de burgemeestersbenoeming in Roermond was hij helder: ,,Dat er na honderd jaar eindelijk een VVD-burgemeester in Roermond zou komen.'' Om die reden ,,klankbordde'' hij tevens met een andere sollicitant van VVD-huize. Daarna was het aan de kandidaten zelf. Die werkwijze verhoogde volgens de politicus de kwaliteit van de keuze.

Van Rey moet zich dinsdag verantwoorden voor een volgende punt op de aanklacht, het werven van stemmen en volmachten bij verkiezingen.