Nieuws/Buitenland
430650
Buitenland

Weer betoging aangekondigd in Brussel

BRUSSEL - De Belgische extreemrechtse bewegingen Nation en Vlaanderen Identitair roepen op zondag 10 april te demonstreren in Brussel. De organisaties vinden dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur moet aftreden. Mayeur sympathiseert met extreemlinkse groeperingen en verloochent zijn eigen politiediensten, stelt Nation op zijn website.

Het weekend na de aanslagen in Brussel verstoorden hooligans en extreemrechtse betogers op het centrale Beursplein een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen. Daarop werden afgelopen weekend demonstraties en tegenbetogingen verboden in het Brussels gewest.

Toch werden zaterdag extreemrechtse betogers gearresteerd in Brussel. En bij een antiracismebijeenkomst op het Beursplein werd onder anderen de voorman van de Belgische mensenrechtenorganisatie Ligue des Droits de l'Homme, Alexis Deswaef, opgepakt. De Europese mensenrechtenkoepel AEDH noemt dit maandag een ,,onverdraaglijk exces''. Mayeur heeft al kritiek geuit op de politie over de arrestatie, tot ongenoegen van politievakbond Sypol.