Nieuws/Binnenland
430652
Binnenland

Plasterk bekijkt register doodgeboren kinderen

Amsterdam - Er komt mogelijk een landelijk register waarin ouders de gegevens van hun levenloos geboren kind kunnen plaatsen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken hoe zo'n registratie vorm kan krijgen.

Dat spraken de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Justitie) maandag af met de indieners van een petitie. Ouders vragen daarin om levenloos geborenen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) op te nemen. Een Kamermeerderheid steunt het plan.

Ouders willen vaak meer erkenning van hun doodgeboren kind. Ze kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand. Plasterk onderzoekt nu of deze gegevens in een landelijk register kunnen komen. De minister had eerder gemeld dat hij de BRP niet geschikt vond voor doodgeborenen.

Daarnaast zal Van der Steur bekijken hoe een formulering in het wetboek zo kan worden aangepast dat die meer recht doet aan de gevoelens van ouders. Nu staat er dat ,,levenloos geborenen geacht worden niet te hebben bestaan''.