Nieuws/Binnenland
430661
Binnenland

Na lekken verhoren Holleeder

Nederlandse staat legt megaclaim bij Kok

AMSTERDAM - De Nederlandse staat eist 10.000 euro per uur van ex-crimineel Martin Kok als hij de verklaringen uit verhoren van Willem Holleeder en diens zussen Astrid en Sonja niet verwijdert van zijn site Vlinderscrime.nl.

Martin Kok staat maandagavond voor de rechtbank in Amsterdam in een kort geding tegenover de staat. De tientallen verhoren en proces verbalen zijn momenteel nog openlijk te lezen op de site. Kok houdt geheim van wie hij de informatie toegespeeld heeft gekregen.

De Nederlandse staat heeft de zaak aangespannen tegen Kok omdat die de publicatie van de documenten schadelijk acht. Publicatie van de documenten zou het Passageproces kunnen schaden, zo redeneert de Staat.

Kok’s advocaat Rutger van Veen vindt het vreemd dat de staat Kok aanspreekt. ,,Er zijn nog veel meer verdachten in het Passageproces (zes levenden, de rest is dood, red.). Zij zijn allemaal in het bezit van deze stukken. Als degenen die heeft gelekt, wil dat deze spullen op de straat komen te liggen, gebeurt dat sowieso. Dan moet je als staat niet bij mijn cliënt Martin Kok komen om dat te voorkomen.”

Kok is zelf niet onder de indruk van het kort geding. „Kom maar op. We zijn er klaar voor. Hup voor Vlinderscrime. Wij laten alles van Willem Holleeder op de site staan want we leven hier niet in Turkije”, schrijft hij op zijn website.