Nieuws/Buitenland
430670
Buitenland

'Geld overvallers ook offshore'

LONDEN - Een deel van de opbrengst van een van de grootste roofovervallen in Groot-Brittannië is 'offshore' verdwenen. Dit meldde maandag de BBC naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers.

De documenten over het opzetten van offshorefirma's door Panamees financieel adviesbureau Mossack Fonseca & Co. stellen dat de buit van de roofoverval op de luchthaven Heathrow in 1983 voor een deel is witgewassen via een firma uit de koker van Mossack Fonseca & Co. Dat adviesbureau zegt dat het geen commentaar heeft op specifieke zaken en dat het nog nooit is aangeklaagd wegens criminele activiteiten.

Bij de roofoverval door zes overvallers eind november 1983 op een opslagruimte van onderneming Brink's Mat op de Londense luchthaven werd naar schatting 26 miljoen pond aan goud, juwelen en geld buitgemaakt. Naar de huidige maatstaven is dat omgerekend circa 100 miljoen euro. De buit werd geroofd van de Johnson Matthey Bankers.

Volgens de Panama Papers is er in 1985 door de Panamese adviseurs een offshorebedrijf, Feberion, opgericht voor vastgoedman Gordon Parry. Die zou geld van de overval witwassen en is daarvoor in 1992 veroordeeld.