Nieuws/Buitenland
430696
Buitenland

'Panama Papers is informatieaanval Westen'

MOSKOU - De aantijgingen tegen het Kremlin in de zondag gepubliceerde 'Panama Papers' vormen onderdeel van de propaganda van het Westen tegen Rusland. Dat zei maandag de voorzitter van de commissie veiligheid van het Russische parlement, Irina Jarovaja.

Jarovaja zei dat ,,er ontzettend veel gif wordt gespuid over Poetin, waarschijnlijk in de hoop dat er ergens iets van blijft hangen''. Poetin en zijn getrouwen worden in het onderzoek van media beschuldigd van het wegsluizen van geld via offshorefirma's, opgetuigd door financieel adviseur Mossack Fonseca & Co. uit Panama. De sleutelfiguur in de door The Guardian omschreven offshorebusiness van Poetins vriendenkring is de cellist en jeugdvriend van Poetin, Sergej Roldoegin.

De Britse krant The Guardian berichtte dat het niet alleen zou gaan om het verbergen van vermogen. Er zou ook met offshoreconstructies worden gesjoemeld, zodat de belanghebbenden enkel met het lenen en doorlenen van geld fors rijker worden. Zo zou de Russische Handelsbank op Cyprus (RCB), een dochter van een staatsbank in Rusland, vrijwel gratis grote leningen hebben verstrekt aan offshorebedrijven die in Panama waren opgericht door en voor vrienden van Poetin. Dat geld zou toen zijn uitgeleend tegen hogere rentes. De RCB heeft maandag met klem tegengesproken dat dergelijke goedkope leningen zijn verstrekt.

Poetin is slechts een van de staatshoofden die in het onderzoek naar voren komt. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov beklemtoonde maandag dat de naam van Poetin in de omstreden documenten van financieel adviseur Mossack Fonseca & Co helemaal niet voorkomt. Maar Poetin is volgens de woordvoerder wel het voornaamste doelwit van makers van deze berichten. Dat zijn volgens het Kremlin oud-CIA-medewerkers.