Nieuws/Binnenland
430700
Binnenland

Financiën onderzoekt Panama Papers

DEN HAAG - De Belastingdienst stelt een onderzoek in naar gegevens uit de zogenoemde Panama Papers die betrekking hebben op Nederland. De organisatie kijkt daarbij vooral of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing, zo laat het ministerie van Financiën maandag weten.

,,Nederland maakt zich immers sterk voor de aanpak van belastingontduiking en fraude'', aldus het ministerie. ,,Nederland werkt ook internationaal aan maatregelen om belastingontwijking en belastingontduiking tegen te gaan. Dat gebeurt onder meer door het automatisch uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten.''

Het ministerie reageert daarmee op zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co. Samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en FD, gebruiken die informatie voor onthullingen over belastingparadijzen.

Uitwisselen van gegevens

Het ministerie benadrukt dat Nederland zich ook op internationaal gebied de nodige moeite getroost om dergelijke praktijken tegen te gaan. ,,Dat gebeurt onder meer door het automatisch uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten. Verder is De Nederlandsche Bank (DNB) toezichthouder op trustkantoren en is dit toezicht de afgelopen jaren geïntensiveerd. Specifiek heeft DNB begin dit jaar een onderzoek gestart bij een selectie van trustkantoren naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal. Uiteraard worden de recente onthullingen meegenomen in dit onderzoek.''

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij met het onderzoek naar de Nederlandse kant van de zogenoemde Panama Papers, dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangekondigd. Maar voor de SP gaat dit niet ver genoeg.

SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de rol die Nederland speelt in ,,het ontduiken van belasting door miljardairs’’. De fracties reageren op uitgelekte berichten over belastingontwijking via het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Boetes uitdelen

Helma Neppérus (VVD) vindt grondig onderzoek nodig. PvdA'er Ed Groot wil dat de Belastingdienst de Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en ,,waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft''. Voor Groot tonen de Panama Papers wederom aan dat ,,we af moeten van brievenbusfirma's en belastingparadijzen''. SP'er Roemer wil de zaak ,,nu tot de bodem onderzoeken en de rol van Nederland Belastingparadijs ontmantelen''.

Ook het CDA wil weten welke Nederlandse connecties er in de Panama Papers zitten. ,,Dit is het zoveelste bewijs van forse belastingontduiking door een kleine kring geprivilegieerden en machtshebbers. Dit tast het vertrouwen van burgers in belastingheffing enorm aan’’, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Wouter Koolmees (D66) wil dat belastingontwijking hard wordt aangepakt. ,,Het is onbegrijpelijk dat minister Jeroen Dijsselbloem niet met strengere wetgeving is gekomen. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft al langer aan dat strengere wetgeving voor brievenbusmaatschappijen nodig is. Het kabinet zegt dat ze hier tegen willen optreden, maar we zien nog geen resultaat.’’

Het ministerie verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar met de uitkomsten van het onderzoek te komen.