Nieuws/Binnenland
430704
Binnenland

Wilders wil meer referenda

Den Haag - Mocht Geert Wilders premier van Nederland worden, dan wil hij meer referenda. Kiezers moeten vaker de mogelijkheid krijgen om het kabinet te kunnen corrigeren, aldus de PVV-voorman. „Ook als ik premier ben.”

Woensdag gaat Nederland naar de stembus om zich voor of tegen het zogeheten associatieverdrag met Oekraïne uit te spreken. Wilders smaakt het naar meer. Als hij premier wordt komt er „meer directe democratie”, zei Wilders bij het Libelle Café, een bijeenkomst in Den Haag waarbij Wilders in discussie ging met lezeressen van het blad. Ook beloofde hij strengere straffen, een vertrek van Nederland uit de EU en het sluiten van de grenzen voor asielzoekers. „Er gaat een andere wind waaien”, zei hij.

Hij kijkt met speciale belangstelling naar het referendum dat de Britten gaan houden over een vertrek uit de EU. Mochten de Britten Brussel vaarwel zeggen, dan betekent dit dat het einde van de EU is aangebroken, aldus Wilders die daar zeer op hoopt.

Amerikaanse films

Op de vraag van een lezeres ging Wilders ook nog in op zijn hobby’s. Lezen en oude films kijken, zei hij. Vooral films uit de jaren ’30 en ’40 vindt hij prachtig. „Amerikaanse”, voegde hij daar nog gauw aan toe om geen verkeerd beeld te laten ontstaan. Maar ook Swiebertje kan nog steeds op zijn interesse rekenen. „Het was een decor van niets, maar veel leuker dan wat er vandaag de dag op tv is”, aldus de geblondeerde politicus.

Wilders nam de gelegenheid ook nog even te baat om uit te halen naar de in zijn ogen ’linkse pers’ die bevooroordeeld over hem zou zijn. Zo moet hij zich altijd uitspreken tegen geweldsincidenten, waar hij helemaal niks mee te maken heeft, klaagde hij, want hij is voor geweldloos verzet. „Daar staan ze trouwens”, zei hij tegen de Libelle-lezeressen en priemde met zijn vinger naar het persvak. „Vreselijke mensen.”