430715
Buitenland

'Offshorefirma's zijn legaal'

FRANKFURT - Banken hebben maandag beklemtoond dat de offshorefirma's, waar zondag zo veel beroering over is ontstaan, legale instellingen zijn. Een woordvoerder van de Deutsche Bank zei dat ,,wij onze praktijk van het aannemen van klanten hebben verbeterd. We gaan na met wat voor zaken we te maken hebben en verzekeren ons ervan dat we alle regels en wetten naleven''.

Een woordvoerder van de Berenberg Bank zei dat die via een dochteronderneming in Zwitserland offshore bedrijven regelt. Maar dat gaat gepaard met een grote zorgvuldigheid en het is bij die beheerderstak bekend wie er achter de rekeningen staan.

De Scandinavische Nordea Bank benadrukte maandag dat offshoreconstructies voor klanten met erg gecompliceerde internationale ondernemingen een nuttig en legaal beheerdersmodel is. ,,Voor het grootste deel van onze klanten bevelen we offshore niet aan. Klanten moeten volgens Nordea hun rekeningen bij de belastingdienst melden, want Nordea accepteert niet dat de constructie voor belastingontduiking wordt gebruikt.''