Nieuws/Buitenland
430729
Buitenland

Syrische vluchtelingen geland in Hannover

HANNOVER - De uitwisseling van Syrische oorlogsvluchtelingen als resultaat van de overeenkomst tussen de EU en Turkije is op gang gekomen. Op het vliegveld van Hannover kwamen maandag de eerste twee vliegtuigen uit Istanbul aan met zes families, die door de hulporganisatie van de Verenigde Naties UNHCR waren geselecteerd op urgentie.

Het gaat in totaal om 32 vrouwen, mannen en kinderen. Ze zijn per bus naar opvangkamp 'Friedland' gebracht in de buurt van Göttingen. Steden en gemeentes in Nedersaksen zullen zich vervolgens over de Syrische gezinnen ontfermen.

De politie en medewerkers van de Duitse migratie- en vluchtelingendienst BAMF ontvingen de asielzoekers. Volgens woordvoerster Corinna Wicher was de eerste groep van zestien Syriërs erg opgewonden en ook wat angstig. De families hadden vorige week pas te horen gekregen dat ze naar Duitsland zouden gaan en wisten niet precies wat hun te wachten stond.

In verscheidene Europese landen bestaat weerstand tegen het opnemen van Syrische vluchtelingen. Op het vliegveld van Hannover hield maandag een man een protestbord met de tekst 'Refugees not welcome' omhoog toen de eerste groep arriveerde. Geen van de Syriërs wilde de verzamelde jounalisten te woord staan. ,,Ze krijgen in Friedland alle tijd tot rust te komen'', aldus Wicher.