Nieuws/Buitenland
430733
Buitenland

Porosjenko 'ging offshore' in augustus 2014

KIEV - In de hoogtijdagen van de burgeroorlog in de Oost-Oekraïense regio Donbass zou de Oekraïense miljardair en president Petro Porosjenko zijn snoepconcern formeel hebben overgeheveld naar de Britse Kanaal-Eilanden. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van tal van media in de wereld op basis van gegevens ontfutseld aan een Panamees adviesbureau, Mossack Fonseca. Het onderzoeksresultaat heet de Panama Papers.

De bedoeling zou zijn geweest in augustus 2014 Porosjenko voor hoge belastingen te behoeden indien het bedrijf als Oekraïense onderneming zou worden verkocht.

Verscheidene offshorebedrijven van Porosjenko staan niet in zijn opgaaf van vermogen volgens 'de papers'. Maar dat is vooralsnog niet strafbaar in Oekraïne. Het officiële Oekraïense anticorruptiebureau in Kiev heeft maandag laten weten geen onderzoek naar Porosjenko te beginnen op basis van de Panama Papers. Het bureau mag dat naar eigen zeggen niet, omdat Porosjenko staatshoofd is.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie zegt geen bewijs te zien dat president Petro Porosjenko strafbaar heeft gehandeld. ,,Uit een voorlopig onderzoek naar de informatie die sommige media hebben gepubliceerd over dat president Porosjenko de wet zou hebben overtreden, blijkt voor het OM geen enkele element van een misdrijf'', zei een woordvoerder.