Nieuws/Binnenland
430742
Binnenland

’Antiterreur’ wil snel einde aan problemen

AMSTERDAM - De circa twintig leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie die uit onvrede over arbeidsomstandigheden een advocaat opzochten, hopen dat de interne problemen binnen de Nationale Politie snel worden opgelost.

Dat zegt de raadsman Maarten van Gelderen, die de groep bijstaat. Vrijdag bracht deze krant naar buiten dat er onvrede binnen de antiterreurpolitie en arrestatieteams is. Ze vinden dat er slecht naar hen geluisterd wordt. Ook is er te weinig mankracht en zou het materiaal nog niet volledig ’terreurproof’ zijn.

Er blijkt daarnaast een groep te zijn die dreigt naar de rechter te stappen. Deze procedure heeft puur betrekking op de arbeidsvoorwaarden.

„De onvrede is breder binnen de DSI, maar wat mijn groep betreft worden de arbeidsrechtelijke kwesties zo snel mogelijk opgelost. Ze hopen dat de politieleiding met hen om de tafel gaat zitten om de interne onrust te bezweren, zodat ze zich weer snel bezig kunnen houden met hun belangrijke taak”, zegt Van Gelderen.

’Geen voortrekkersrol’

Hij benadrukt dat de groep ook geen voortrekkersrol wil spelen ten opzichte van de andere DSI’ers die ontevreden zijn. „Het is belangrijk dat er rust is binnen deze zeer belangrijke groep. Het gaat om super gemotiveerde, intelligente mensen die juist in deze terreurtijd een erg belangrijke functie hebben.”

Hun belangrijkste grieven gaan over een regeling voor overuren en de manier waarop er omgegaan wordt met het verschuiven en onderbreken van diensten. Wat betreft de uren heeft de bezwarencommissie van de politie ze al in het gelijk gesteld. Mocht er echt geen oplossing komen, dan overwegen ze naar de rechter te stappen.

Van Gelderen weet goed wat er speelt binnen de DSI. Hij staat al veel langer mensen uit de organisatie bij. „Dat er niet goed wordt geluisterd naar mensen met kritiek en initiatieven is een patroon dat ik van een aantal andere zaken ken.”

De korpsleiding ontkende vrijdag dat er onvrede is. De reactie staat haaks op die van de politiebonden en DSI’ers met wie De Telegraaf sprak.