Nieuws/Buitenland
430749
Buitenland

Turkije stuurt eerste Syriërs naar Nederland

BRUSSEL - Nederland ontvangt deze week al een eerste groep Syriërs vanuit Turkije. Dinsdag komt het eerste vliegtuig aan.

De overdracht volgt uit het akkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maand sloten. Maandagochtend werden al 32 Syriërs naar Duitsland gevlogen en elf naar Finland om in die landen te worden hervestigd. Hoeveel er dinsdag naar Nederland komen wordt pas bekendgemaakt als ze zijn geland, zei een commissiewoordvoerder.

In alle vroegte werden maandag de eerste migranten vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Dit is om duidelijk te maken dat migranten de gevaarlijke en vruchteloze route over zee naar Griekenland niet meer nemen, aldus de commissie.

Het ging om een groep van ruim honderd mensen die geen asiel wilden aanvragen in Griekenland. Ze zijn volgens de commissie teruggestuurd in volledige overeenstemming met het internationaal recht.

Volgens Elena Valenciano, de voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, worden de mensenrechten niet gerespecteerd. Zij riep maandag op direct te stoppen met het terugzenden tot alle wettelijke en humanitaire waarborgen zijn gegarandeerd.

De migratiedeal houdt in dat voor iedere Syriër die Turkije terugneemt welwillende landen in de EU een-op-een een andere Syriër over laten komen.