Nieuws/Binnenland
430762
Binnenland

51 aanhoudingen in mega politie-inval

De politie is vannacht massaal uitgerukt voor een mega politie-inval. Met ruim 1500 man worden op zo’n 100 plaatsen invallen gedaan. Het gaat om een onderzoek naar een groot drugsnetwerk, dat zowel dealt in marihuana als synthetische drugs. Het grootschalige onderzoek, Operatie Trefpunt genoemd, loopt al twee jaar. Er zijn inmiddels al 51 mensen aangehouden, waaronder de drie hoofdverdachten. De operatie gaat vermoedelijk nog de hele dag door.

Rond 8.30 uur maandagochtend maakte de politie bekend dat er inmiddels 51 aanhoudingen zijn verricht, waarvan 47 gepland. De drie hoofdverdachten in de zaak zijn tijdens de operatie aangehouden. Een van de verdachten is volgens het Openbaar Ministerie gearresteerd in Tsjechië. Ook in België valt de Belgische politie op meerdere locaties panden binnen. Zij doen dit op verzoek van de Nederlandse justitie.

Vondsten

Bij een inval in Waalre zijn automatische vuurwapens gevonden. Verder werd in Eindhoven een drugslab aangetroffen met duizenden liters grondstoffen voor verdovende middelen. Ook werd in dezelfde stad een ’hennephuis’ en een productielab voor MDMA ontdekt. De politie heeft tijdens de acties al meerdere spullen in beslag genomen, zoals een motor van het merk Harley Davidson.

Crimineel netwerk

De operatie moet meer inzicht geven in criminele netwerken in het zuiden van Nederland. Ruim 1500 politiemensen en OM-medewerkers zijn betrokken bij het doorzoeken van honderd woningen en bedrijfspanden. Er moet daarbij gedacht worden aan een heel bont gezelschap: van rechercheurs, officieren en perswoordvoerders tot hondenbegeleiders, beleidsmedewerkers en medewerkers van de catering.

Groot onderzoek

Aan de operatie ging een onderzoek van ruim 2,5 jaar vooraf, codenaam Explorer, naar de handel in en productie van amfetamine. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden, meldt de politie op haar eigen website. Met de vergaarde informatie konden onderzoeken worden opgestart en daardoor werden onder andere verdachten aangehouden, partijen drugs onderschept, drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en wapenvondsten gedaan.

Dekmantel party-verhuurbedrijf

Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich volgens de politie tientallen verdachten in het Brabantse Best. ,,Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs.” De politie noemde het pand het „rovershol van de hoofdverdachte.”

Bij de doorzoeking van een woning in de Appelbloesemstraat in Eindhoven werd een henepplantage werd aangetroffen. De gehele tussenwoning van twee verdiepingen stond vol met wietplanten. Er was niemand aanwezig.

Bij een inval in een woning in Eindhoven is de bewoner aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. In een garagebox trof de politie een Harley Davidson-motorfiets van de verdachte aan. Deze is in beslag genomen.

Aan de Broekweg in Waalre zijn verschillende wapens gevonden, waaronder automatische vuurwapens. In Eindhoven is een drugslab achter een woonhuis aangetroffen. Verspreid over drie garageboxen werd MDMA geproduceerd.

#operatietrefpunt drugslab voor produktie MDMA aangetroffen in Eindhoven. We doen op dit moment onderzoek. pic.twitter.com/UROD4KEH24— Politie Eindhoven eo (@politieobzo) 4 april 2016

Afgeluisterd en geschaduwd

De ontmoetingsplek is afgeluisterd en in de gaten gehouden door de politie. De afgelopen jaren bezochten zo'n 700 mensen de locatie. Zij worden volgens de politie allemaal onder de loep genomen. Uit nader onderzoek moet blijken wie zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Dankzij de observatie van het bedrijf in Best konden tientallen onderzoeken en interventies worden uitgevoerd. De politie gebruikte de verzamelde informatie onder meer om drugslabs op te rollen, aanhoudingen te verrichten en om wapenvondsten te doen.