Nieuws/Binnenland
430774
Binnenland

Gesprek van de dag

Straf voor aanrijder Fleur (19): overtreding, dood door schuld of doodslag?

De aanrijding die de 19-jarige Fleur uiteindelijk het leven kostte, zal voor de 53-jarige bestuurder van de racende Porsche grote gevolgen hebben. Verder: een enorme politieactie tegen drugscriminelen is gaande in Noord-Brabant. De politie rukte vannacht met ruim 1500 man uit en deed invallen op 100 plaatsen. En: Telesport publiceert de komende weken een serie columns van Johan Cruijff ter nagedachtenis aan de legendarische nummer 14. Vandaag de eerste.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • De politie is vannacht met ruim 1500 man uitgerukt voor een grootschalige politie-inval. Op 100 plaatsen in voornamelijk Noord-Brabant werden invallen gedaan. Het gaat om een grootschalig onderzoek naar een groot drugsnetwerk, dat zowel dealt in marihuana als synthetische drugs. Er zijn inmiddels al meer dan 50 mensen aangehouden. De actie is nog steeds gaande. De autoriteiten verwachten tientallen aanhoudingen te kunnen verrichten, maar hebben drie hoofdverdachten in beeld. De politie hield de criminelen al een tijd in de gaten. Lees meer.
 • Een 63-jarige man in Australië zit vast, nadat omwonenden van zijn terrein tientallen dode en uitgehongerde paarden aantroffen op zijn land. Er kwam zo'n stank uit de buurt van zijn terrein dat buren poolshoogte kwamen nemen. Het zou gaan om voormalige racepaarden. Lees meer.
 • Een beschonken automobilist heeft zondagavond een ravage veroorzaakt in Amsterdam-Zuid. De man vloog op het Cornelis Troostplein uit de bocht en belandde bovenop een geparkeerde auto. Ondertussen had de dronkenlap een verkeersbord en een fietsenrek geramd. Lees meer

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Panama Papers. Dit samenwerkingsverband van internationale media onthulde zondagavond de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ze baseerden zich op informatie uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, genaamd Mossack Fonseca. Het Panamese advieskantoor ontkent zelf ook maar iets te maken hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Lees meer.
 • De aanrijding die de 19-jarige Fleur uiteindelijk het leven kostte, zal voor de 53-jarige bestuurder van de racende Porsche grote gevolgen hebben. De vergelijking met het Vinkeveense bootdrama dringt zich op. Ook daar was sprake van een bestuurder – in dat geval van een speedboot – die met veel te hoge snelheid en alcohol achter de kiezen in het donker een sloep ramde, met twee doden tot gevolg. Lees meer.
 • Topcrimineel Willem Holleeder opent de aanval op zijn zussen Sonja en Astrid. De zussen deden vorig jaar een boekje open over de criminele daden van hun broer. Uit gisteren uitgelekte verhoren van Holleeder blijkt dat hij zijn zussen beschuldigt van strafbare feiten. Advocate Astrid Holleeder zou via een ’mol’ vertrouwelijke justitie-infomatie aan hem hebben doorgespeeld. Zijn zus Sonja beheerde volgens Holleeder zijn ’schatkist’. Lees meer.
 • Een vooraanstaand lid van de ethische commissie van de FIFA wordt verdacht van corruptie. De Uruguayaanse rechter Juan Pedro Damiani, die in zijn rol juist corruptie moet bestrijden, zou banden hebben met Eugenio Figueredo. Deze oud-vice-voorzitter van de FIFA is aangeklaagd voor fraude en witwaspraktijken. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • De Game of Thrones-acteurs Kit Harington (Jon Snow) en Rose Leslie (Ygritte) hebben hun relatie publiekelijk gemaakt. In 2012 gingen er al geruchten dat de twee een relatie hadden. Het zou destijds echter maar van korte duur zijn geweest. De acteurs waren al bevriend voordat ze de rol kregen in de wereldberoemde serie. Tijdens de opnames van de serie bloeide er iets moois tussen de twee op. Lees meer.
 • Te hard rijden blijft de grootste ergernis op het gebied van verkeersoverlast. Bijna 21 procent van de ondervraagden gaf vorig jaar aan veel last te hebben van 'snelheidsduivels' in hun buurt. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor. Ook parkeerproblemen dicht bij huis is een flinke irritatiebron. Lees meer.
 • Zo'n 10.000 mensen hebben de afgelopen weken foto's gestuurd van overvolle treinen. ConsumentenClaim heeft hiermee naar eigen zeggen voldoende bewijs verzameld om eventueel een rechtszaak tegen de NS te beginnen. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • De megastrafzaak tegen ex-VVD coryfee Jos van Rey en twee medeverdachten begint vandaag. Maar liefst achttien dagen heeft de rechtbank in Rotterdam uitgetrokken voor zaak. Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude door het ronselen van stemmen, en het witwassen van een bedrag van 175.000 euro. Volg de zaak via onze verslaggever Saskia Belleman.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Telesport publiceert de komende weken een serie columns die Johan Cruijff tijdens de winterstop van het seizoen 2003/2004 schreef. Johan leeft voort. "Kritiek op ons topvoetbal wordt bij mij vaak ingegeven door bezorgdheid over hoe er met de sport en sommige talenten om wordt gesprongen..." Lees Cruijffs column (premium).
 • Theaterproducent Robin de Levita is altijd op zoek naar innovatie. De bedenker van de draaiende tribune van Soldaat van Oranje zorgt er nu voor dat het publiek van de gloednieuwe musical SKY met een 3D-brilletje op de neus in de zaal zit. Lees meer (premium).
 • Voor het vertrek van de eerste vlucht van Zaventem, na de aanslagen van twee weken geleden, doet de Brusselse luchthaven aan als een spookstad. Elke stap die een passagier zet, wordt door minstens vier ogen bekeken. Lees meer (premium).