Nieuws
430851
Nieuws

Panamees advieskantoor: we zijn gehackt

PANAMA-STAD - Het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca & Co ontkende ook maar iets te maken hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Het bedrijf is naar eigen zeggen het slachtoffer van computercriminaliteit.

Medeoprichter Ramón Fonseca Mora erkende in een interview met tv-zender TVN dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor. ,,We zijn gehackt'', aldus de voormalige adviseur van president Juan Carlos Varela. ,,Dat is een misdrijf.''

Fonseca zei in een interview met persbureau Reuters dat zijn kantoor meer dan 240.000 bedrijven heeft opgericht. Een ,,overgrote meerderheid'' daarvan zou worden gebruikt voor ,,legale doeleinden.''

Volgens Fonseca houdt zijn organisatie zich bezig ,,met het maken van juridische structuren voor tussenpersonen zoals banken, advocaten, accountants en fondsen. Zij hebben hun eindklanten die wij niet kennen.'' Alle klanten van Mossack Fonseca zouden inmiddels op de hoogte zijn gesteld van ,,dit probleem''.

Het Panamese bedrijf belandde in de schijnwerpers toen kranten uit verschillende landen informatie publiceerden uit de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Het kantoor zou voor klanten bedrijven vestigen in belastingparadijzen.

Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.